KRUNISAN KRALJ ČARLS Ceremonija održana u Vestminsterskoj opatiji, čime je postao 40. vladajući monarh!

12:42

06.05.2023

Podeli vest:

printscreen/tw: @KaylaAdams___

Britanski kralj Čarls biće krunisan danas u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju verske službe i slavlja.

On će biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će biti 40. vladajući monarh krunisan tamo od 1066. godine.

Biografija kralja Čarlsa

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž, a prvi u liniji za nasledstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju.

Portal navodi da on ume da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo.

Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški.

Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju.

Satnica krunisanja

Svečana ceremonija krunisanja započela je u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati, prenosi BBC.

Pretpostavlja se da će kralj nositi vojnu uniformu, umesto tradicionalnih pantalona i svilenih čarapa koje su nosili kraljevi pre njega.

U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima – Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem. Neki od njih će nositi regalije – simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolizuju različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije.

A Kamili će biti predati štap kraljice supruge sa golubom i žezlo kraljice supruge sa krstom i tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vernost kralju.

Kralj Čarls III će biti predstavljen „narodu“ – tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen „nesumnjivim kraljem“.

 

(Pančevac/Blic)

VUČIĆ OTKAZAO ODLAZAK NA KRUNISANJE ČARLSA III: Predsednik zbog Dana žalosti ne ide u London

ŠOK! OVE DRŽAVE NISU POZVANE NA KRUNISANJE KRALJA ČARLSA Pored Rusije, Belorusije i Irana neće prisustvovati ni zvaničnici ovih zemalja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.