DEKLARACIJA O NESTALIM LICIMA JE UVEK BILA PRIORITET Borelj se oglasio nakon sastanka u Briselu: Preduzet važan korak ka uspostavljanju ZSO

22:44

02.05.2023

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Europa.eu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đozep Borelj obratio se javnosti nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom lažne države Aljbinom Kurtijem i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On je istakao da je današnja runda dijaloga na najvišem nivou donela dobre vesti, ali i da postoji velika zabrinutost zbog situacije posle izbora na severu Kosova.

Na sastanku je usvojena Deklaracija o nestalim licima, a predstavljen je i statut Nacrta ZSO.

On je naglasio da je ovo bio prvi sastanak na visokom nivou posle Ohrida, na kojem je razgovarano o primeni onoga što je dogovoreno 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu.

„Najpre su strane usvojile Deklaraciju o nestalim licima. Pronalaženje i identifikacija 1.621 osobe nestale usled konflikta je važno kako bi se porodicama pružila mogućnost da zaključke sa sudbinom svojih najmilijih. To je uvek bio prioritet u dijalogu, ali nije bilo lako postići dogovor“, podvukao je Borelj.

Naglasio je da je konačno postignut dogovor oko ovog važnog humanitarnog pitanja koje se ne sme politizovati.

„Mnoge porodice su predugo patile bez jasnoće o sudbini bliskih osoba. Konačno je vreme da se zatvori to poglavlje njihove patnje. Razgovaraćemo o detaljima dogovora i pozvaćemo strane da ponovo dođu u Brisel. To je važno poglavlje koje se privelo kraju posle dugih dikusija“, rekao je Borelj.

On je kazao da je druga stvar da je preduzet simbolično važan korak ka uspostavljanju ZSO, nečega što je dogovoreno pre 10 godina.

„Upravljački tim sastavljen od od kosovskih Srba je konačno predstavio prvi nacrt, što nije finalni, ali to je početna tačka za razgovor o statutu o ZSO. To je u skladu sa članom 7 i predstavlja važan deo dogovora. Ovaj nacrt je stavljen na sto. Premijer Kurti je rekao svoje viđenje zaštite srpke zajednice na Kosovu, a pogledi obe strane su udaljene povodom ZSO. Nisam očekivao ništa drugo“, rekao je Borelj.

On je dodao da, iako strane imaju dijametralno različite stavove o ZSO, ovo predstavlja dobar početak za pregovore.

S tim u vezi pozvao je obe strane na konstruktivan pristup pregovorima, u dobroj veri i spremnosti na kompromise.

Rekao je da postoji puno primera u Evropi za takvo udruženje, a da će EU pomoći da se u tom procesu pronađe konačno rešenje.

Poslednja tema današnjeg sastanka, dodao je, nije bila tako pozitivna, a to je bio razgovor o situaciji na severu Kosova posle izbora.

„Izrazio sam još jednom našu ogromnu zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle izbora sa veoma malom izlaznošću. Ti izbori zbog te male izlaznosti ne nude dugoročno političko rešenje, naprotiv imaju potencijal da vode ka eskalaciji i miniraju primenu sporazuma iz Ohrida. Nadam se da niko ne želi da dođe do eskalacije“, podvukao je on.

Borelj je rekao da postoji veliki rizik od eskalacije i da je zato pozvao obe strane na iznalaženje rešenja koje bi omogućilo povratak kosovskih Srba u institucije koje su napustili u novembru prošle godine.

Istakao je da nije samo on zabrinut, već da su oba lidera priznala da je situacija na terenu teška, i da su potrebne ozbiljne mere da se spreči eskalacija.

Istovremeno je izrazio žaljenje što strane nisu bile spremna na dogovor.

„Plašim se da ćemo se suočiti sa kritičnom situacijom, iako se nadam da do toga neće doći“, rekao je Borelj.

Istakao je da dobre vesti pokazuju jasan put napretka, podsećajući da je napredak direktno povezan sa evropskom budućnosti kako Srbije, tako i Kosova.

 

(Pančevac/Kurir)

VUČIĆ IZ BRISELA: Jasno da Priština neće da ispuni obavezu o ZSO, došli smo do zida, nadam se da će se razgovori nastaviti

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Usvojena Deklaracija o nestalim osobama, predstavljen nacrt statuta ZSO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.