STARČEVAČKI DANI KNJIGE: Trećeg dana festivala predstavljena knjiga „Zvezda nad prazninom“ o Branku Miljkoviću

15:39

27.04.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Trećeg dana petog festivala „Starčevački dani knjige“ glavna zvezda bio je Dejan Stoiljković, koji je u sredu, 26. aprila, u Kreativnom kulturnom klubu predstavio svoj novi roman pod nazivom „Zvezda nad prazninom“, za koji je dobio Andrićevu nagradu.

Jedan od naših najčitanjijih pisaca današnjice, svoje poslednje delo posvetio je legendarnom sugrađaninu iz Niša, pesniku Branku Miljković. Čuveni poeta, pored svojih vanvremenih dela, poznat i po burnom životu, koji je okončan sa svega 27 godina.

Privatna arhiva

Sve to tri godine je okupiralo je Stojiljkovićevu pažnju, a rezultat tog velikog truda je simboličkih 27 poglavlja romana o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića.

Stoiljković je u sat i po programa, koji je vodio direktor starčevačkog Doma kulture i pisac Darko Ješić, govorio i o široj slici iz vremena nakon Drugog svetskog rata, kada je Miljković doživljavao svoj stvaralački zenit.

Pored ostalog, pisac je istakao da je starčevački festival impresivan i u smislu koncepcije i kvaliteta.

– Video sam da je prethodnim festivalima bilo ozbiljnih imena i vidi se da se radi ozbiljno. zadovoljan sam kakao je sve prošlo i u mnogo većim gradovima nije ni blizu tako dobra organizacija, što važi čak i za Beograd, kao i za moj Niš u nekim slučajevima, pa bih voleo da neke ljude dovedem ovde da vide kako treba da se radi. Dopada mi se ideja da svaki festival bude posvećen nekom od velikana književnosti i veoma mi znači to što sam prisutan baš na ovom koji je posvećen Crnjanskom. Najpre, zato što je moja prva književa nagrada „Miloš Crnjanski”, a s druge strane pišem pod njegovim uticajem, pa se sve lepo pogodilo – ističe Stojiljković.

Privatna arhiva

Festival se nastavlja večeras gostovanjem predsednika Udruženja književniak Miloša Jankovića (18 sati) i dr Mila Lompara (20), a završava sutra kada će u starčevačkom Domu kulture nastupati Aleksandar Čotrić (12.30), Zoran Živković (18) i dr Ana Stišović Milovanović (20).

(Pančevac/JF)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.