MIROVIĆ U MOŠORINU: Pokrajinska vlada obezbediće sredstva za izgradnju nove škole

17:24

26.04.2023

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas u Mošorinu, u opštini Titel, rodnu kuću Isidore Sekulić i školu koja nosi njeno ime, istakavši da će Pokrajinska vlada preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti i podržati projekte za njihovu sanaciju i rekonstrukciju.

Mirović je izjavio da je Opština pripremila projektnu dokumentaciju, a da će Pokrajinska vlada nastojati da obezbedi sredstva za izgradnju nove škole u Mošorinu, koju trenutno pohađaju 204 đaka, kao i za izgradnju sportske sale u njenom okviru, koju će pored dece koristiti i lokalni sportski klubovi i meštani Mošorina.

Predsednik Mirović naložio je nadležnom zavodu za zaštitu spomenika kulture da se izvrši procena stanja objekta i pripremi projektna dokumentacija za rekonstrukciju kuće Isidore Sekulić.

„Pokušaćemo da najpre sa postojećim vlasnicima rešimo imovinska pitanja, a da nakon toga zajedno sa lokalnom samoupravom pripremimo projekat rekonstrukcije i da osmislimo šta bi u budućnosti mogla da predstavlja rodna kuća Isidore Sekulić“, rekao je Mirović i dodao da to treba da bude mesto koje će biti značajno za kulturu u Mošorinu.

Prema Mirovićevim rečima, od Svetozara Miletića do danas, Mošorin je mesto koje je dalo brojne velikane i zauzima posebno mesto u srcima svih Srba.

Nakon posete Mošorinu, predsednik Mirović obišao je u Šajkašu centralni trg u tom mestu, čiju je izgradnju finansirala Pokrajinska vlada.

„U centru Šajkaša, u centru naše stare srpske slave, rekonstruisali smo trg. Verujem da će u narednim godinama umetnici i kulturno-umetnička društva iz Šajkaša i Titela moći da se predstave u ovom prelepom ambijentu”, naveo je Mirović.

Predsednik je obišao i radove na rekonstrukciji, dogradnji i energetskoj sanaciji objekta Predškolske ustanove „Plavi čuperak“. Za izvođenje prve faze radova Pokrajinska vlada obezbedila je 55 miliona dinara.

„Obezbedili smo i 110 miliona dinara za drugu fazu radova. Verujem da će do kraja ove ili početka sledeće godine vrtić biti potpuno uređen i da će se stvoriti uslovi da što veći broj dece iz Šajkaša dobije svoje mesto u vrtiću“, rekao je Mirović.

Projektom je predviđeno rušenje dela starog objekta i dogradnja novog, što će omogućiti povećanje smeštajnih kapaciteta za oko 300 dece svih uzrasta, čime će biti rešen višegodišnji problem stanovnika ovog naseljenog mesta. Pored dogradnje novog objekta, rekonstruisaće se i deo postojećeg objekta ove predškolske ustanove – biće zamenjen krov, postavljena nova termoizolacija, zamenjeni prozori i vrata, čime će biti povećana energetska efikasnost objekta.

Mirović je najavio da će za nekoliko nedelja početi i rekonstrukcija tamošnjeg doma zdravlja.

Predsednik Opštine Titel Dragan Božić izrazio je zahvalnost predsedniku Miroviću na podršci prilikom realizacije brojnih projekata.

„Imamo viziju, podstrek i snagu da idemo u korak sa drugim opštinama, i zato je danas opština Titel bolje mesto za život“, izjavio je Božić.

Obilasku opštine Titel prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekeretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović.

MIROVIĆ U VRŠCU: Sastanak sa episkopom Srpske i Rumunske pravoslavne crkve

(Pančevac/Pokrajinska vlada)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.