spot_img
VESTIDruštvoPLAN UPISA U SREDNJU ŠKOLU ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU: Privreda kreira upisnu...

PLAN UPISA U SREDNJU ŠKOLU ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU: Privreda kreira upisnu politiku

U skladu sa odlukom ministra prosvete o upisu učenika u srednju školu za školsku 2023/2024. godinu, objavljen je preliminarni plan kojim se utvrđuje broj mesta za upis učenika u prvi razred srednje škole na teritoriji Republike Srbije, po školama, područjima rada, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja za školsku 2023/2024. godinu. Kako navode u matičnom ministarstvu, konačan konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole biće objavljen početkom maja.
Kada je reč o Pančevu, primetno je da će ove godine đaci biti u prilici da upišu veći broj zanimanja u dualnom sistemu školovanja. Naime, veliki broj firmi iz našeg grada i okoline izrazio je želju da se stručna praksa obavlja u njihovim pogonima. Najviše privrednika je zainteresovano za kadrove Mašinske škole Pančevo, a dualna nastava sprovodiće se i u Ekonomskoj školi.

Mašinska škola Pančevo na smeru mehatronika upisuje ukupno 60 učenika, od kojih će njih 37 pohađati nastavu po dualnom sistemu. Na smeru tehničar za kompjutersko upravljanje četiri đaka biće u prilici da znanja stiču u firmama zahvaljujući dualnom sistemu, a preostalih 26 imaće klasičan nastavni proces. Ako se neko opredeli za školovanje za mehaničara motornih vozila, koje traje tri godine, njih 16 će ići po dualnom sistemu, a 14 učenika biće u redovnom sistemu školovanja.
U ovoj pančevačkoj srednjoj stručnoj školi biće mesta i za 30 mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje i 60 budućih mašinskih tehničara motornih vozila. Svih 14 operatera mašinske obrade sticaće trogodišnje obrazovanje po dualnom sistemu. Za instalatere vodovoda, grejanja i klima-uređaja ima mesta za 15 đaka i svi će biti u dualnom sistemu. Kada je reč o bravarima – zavarivačima, 29 učenika potpisaće ugovore s firmama, a jedan đak će biti van sistema dualnog obrazovanja. Na saobraćajnom smeru ove škole ima mesta za 30 vozača motornih vozila i 30 tehničara drumskog saobraćaja.
Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović” upisuje 60 ekonomskih tehničara, 30 pravno-poslovnih tehničara, 30 trgovinskih tehničara i 30 turističkih tehničara. Reč je o četvorogodišnjem školovanju. Na trećem stepenu, koji traje tri godine, biće mesta za 15 konobara i 30 kuvara (jedan đak će sticati stručno znanje po dualnom sistemu). Kada je reč o poslastičarima, 13 učenika pohađaće redovan oblik nastave, a dva đaka će biti u dualnom sistemu.

U Baletskoj školi „Dimitrije Parlić” mesta ima za školovanje šest igrača za klasičan balet i 16 igrača za narodnu igru. U Muzičkoj školi „Jovan Bandur” planiran je upis osam dizajnera zvuka i 24 muzička izvođača klasične muzike. Gimnazija „Uroš Predić” ove godine na društvenom smeru upisuje 120 đaka, kao i na prirodnom smeru. Za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku ima 20 mesta. Medicinska škola „Stevica Jovanović” upisuje 30 zdravstvanih negovatelja, 30 medicinskih sestara – vaspitača i 90 medicinskih tehničara (sestara).
U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” ima mesta za 30 administratora računarskih mreža; 30 elektrotehničara energetike; 30 elektrotehničara informacionih tehnologija; 30 elektrotehničara procesnog upravljanja; 30 tehničara multimedije i 30 tehničara telekomunikacionih tehnologija. Na trećem stepenu smera serviser termičkih i rashladnih uređaja mesta ima za 30 đaka.
Poljoprivredna škola „Josif Pančić” upisuje 30 veterinarskih tehničara, 30 poljoprivrednih tehničara, 15 rukovalaca (mehaničar poljoprivredne tehnike), 30 tehničara hortikulture i 15 cvećara. Budući srednjoškolci u Tehničkoj školi „23. maj” mogu da konkurišu na 30 mesta smera arhitektonski tehničar i 30 za geodetskog tehničara. Predviđeno je da se u ovu školu upiše i 30 frizera, 15 operatera u prehrambenoj industriji, 15 pekara i 30 prehrambenih tehničara. Pored toga, biće mesta i za 30 tehničara za grafičku opremu, 30 tehničara zaštite životne sredine, 30 tehničara za preradu nafte i gasa i 30 tehničara za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju.
Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić” upisuje šest limara, 12 cvećara – vrtlara i šest konfekcijskih šivača.

Z.Stanižan

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...