PLAN UPISA U SREDNJU ŠKOLU ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU: Privreda kreira upisnu politiku

13:46

27.04.2023

Podeli vest:

PIXABAY

U skladu sa odlukom ministra prosvete o upisu učenika u srednju školu za školsku 2023/2024. godinu, objavljen je preliminarni plan kojim se utvrđuje broj mesta za upis učenika u prvi razred srednje škole na teritoriji Republike Srbije, po školama, područjima rada, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja za školsku 2023/2024. godinu. Kako navode u matičnom ministarstvu, konačan konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole biće objavljen početkom maja.
Kada je reč o Pančevu, primetno je da će ove godine đaci biti u prilici da upišu veći broj zanimanja u dualnom sistemu školovanja. Naime, veliki broj firmi iz našeg grada i okoline izrazio je želju da se stručna praksa obavlja u njihovim pogonima. Najviše privrednika je zainteresovano za kadrove Mašinske škole Pančevo, a dualna nastava sprovodiće se i u Ekonomskoj školi.

Mašinska škola Pančevo na smeru mehatronika upisuje ukupno 60 učenika, od kojih će njih 37 pohađati nastavu po dualnom sistemu. Na smeru tehničar za kompjutersko upravljanje četiri đaka biće u prilici da znanja stiču u firmama zahvaljujući dualnom sistemu, a preostalih 26 imaće klasičan nastavni proces. Ako se neko opredeli za školovanje za mehaničara motornih vozila, koje traje tri godine, njih 16 će ići po dualnom sistemu, a 14 učenika biće u redovnom sistemu školovanja.
U ovoj pančevačkoj srednjoj stručnoj školi biće mesta i za 30 mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje i 60 budućih mašinskih tehničara motornih vozila. Svih 14 operatera mašinske obrade sticaće trogodišnje obrazovanje po dualnom sistemu. Za instalatere vodovoda, grejanja i klima-uređaja ima mesta za 15 đaka i svi će biti u dualnom sistemu. Kada je reč o bravarima – zavarivačima, 29 učenika potpisaće ugovore s firmama, a jedan đak će biti van sistema dualnog obrazovanja. Na saobraćajnom smeru ove škole ima mesta za 30 vozača motornih vozila i 30 tehničara drumskog saobraćaja.
Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović” upisuje 60 ekonomskih tehničara, 30 pravno-poslovnih tehničara, 30 trgovinskih tehničara i 30 turističkih tehničara. Reč je o četvorogodišnjem školovanju. Na trećem stepenu, koji traje tri godine, biće mesta za 15 konobara i 30 kuvara (jedan đak će sticati stručno znanje po dualnom sistemu). Kada je reč o poslastičarima, 13 učenika pohađaće redovan oblik nastave, a dva đaka će biti u dualnom sistemu.

U Baletskoj školi „Dimitrije Parlić” mesta ima za školovanje šest igrača za klasičan balet i 16 igrača za narodnu igru. U Muzičkoj školi „Jovan Bandur” planiran je upis osam dizajnera zvuka i 24 muzička izvođača klasične muzike. Gimnazija „Uroš Predić” ove godine na društvenom smeru upisuje 120 đaka, kao i na prirodnom smeru. Za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku ima 20 mesta. Medicinska škola „Stevica Jovanović” upisuje 30 zdravstvanih negovatelja, 30 medicinskih sestara – vaspitača i 90 medicinskih tehničara (sestara).
U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” ima mesta za 30 administratora računarskih mreža; 30 elektrotehničara energetike; 30 elektrotehničara informacionih tehnologija; 30 elektrotehničara procesnog upravljanja; 30 tehničara multimedije i 30 tehničara telekomunikacionih tehnologija. Na trećem stepenu smera serviser termičkih i rashladnih uređaja mesta ima za 30 đaka.
Poljoprivredna škola „Josif Pančić” upisuje 30 veterinarskih tehničara, 30 poljoprivrednih tehničara, 15 rukovalaca (mehaničar poljoprivredne tehnike), 30 tehničara hortikulture i 15 cvećara. Budući srednjoškolci u Tehničkoj školi „23. maj” mogu da konkurišu na 30 mesta smera arhitektonski tehničar i 30 za geodetskog tehničara. Predviđeno je da se u ovu školu upiše i 30 frizera, 15 operatera u prehrambenoj industriji, 15 pekara i 30 prehrambenih tehničara. Pored toga, biće mesta i za 30 tehničara za grafičku opremu, 30 tehničara zaštite životne sredine, 30 tehničara za preradu nafte i gasa i 30 tehničara za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju.
Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić” upisuje šest limara, 12 cvećara – vrtlara i šest konfekcijskih šivača.

Z.Stanižan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.