spot_img
VESTIDruštvoDOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Evo do kada traje konkurs za subvencije za...

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Evo do kada traje konkurs za subvencije za 2023. godinu

Do sada smo pustili četiri javna poziva za subvencije i mogu da kažem da sam veoma zadovoljna sa tim kako teče prijava. Preko e-Agrara do sada se registrovalo više od 270.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava, dok je za davanje po hektaru od 7. aprila apliciralo više od 180.000. Za premiju za mleko za prvi kvartal se prijavio 131 mlekar i 886 gazdinstava i to je dvostruko više poljoprivrednih proizvođača nego prošle godine, kaže Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

– Poljoprivredni proizvođači su razumeli koje će im koristi doneti novi sistem, o čemu svedoče izneti podaci. Ono što je najveća prednost eAgrara je to da će isplata ove mere krenuti 24. aprila, što do sada nije bio slučaj da u roku od tri nedelje od prijave, poljoprivrednici dobiju i sredstva – kaže ministarka.

Isplata za hektare kreće iako javni poziv traje do 31. maja, kako ne bi čekali, dok će ostali novac dobiti po zatvaranju javnog poziva. Ona je navela da je posebno raduje činjenica da se za premiju za mleko prijavilo dvostruko više mlekara što ukazuje da im je ovaj način prijave lakši i dostupniji, što je i bio cilj, da što veći broj poljoprivrednika, koji se bave stočarskom proizvodnjom i dobije sredstva za subvencije.

– Javni poziv za premiju za mleko produžen je do 24. aprila, kako bismo obezbedili dodatno vreme za prijavu – kaže Tanasković. – Za kvalitetna priplodna grla, meru koju smo pustili početkom ove nedelje, već se prijavilo 12.534 poljoprivrednika, dok se za subvencije za krave za uzgoj teladi za tov prijavilo 4.500 poljoprivrednih proizvođača.

Novac koji je država ove godine izdvojila za poljoprivredu dokaz su jasne namere ne samo da pomogne u godinama globalnih poremećaja na tržištu izazvanih ratom u Ukrajini, već se ulaže u razvijanje i unapređenje. Cilj je stabilna i sigurna agrarna politika. Ova godina je rekordna po izdvojenom novcu – opredeljeno je 80 milijardi dinara, što predstavlja pet odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta. Ako novcu koji država direktno izdvaja dodamo sredstva iz kredita za investicije u poljoprivredi i IPA fonda ukupna ulaganju u poljoprivredu za 2023. godinu iznose više od 84 milijardi dinara.

Najbitnija činjenica je da će sve mere sprovedene u tekućoj godini u istoj biti i isplaćene. Svaki poljoprivrednik u Srbiji unapred će znati koju sve pomoć u vidu subvencija može da ostvari u skladu sa svojom proizvodnjom.

– Cilj je uvećnje stočnog fonda. Predlogom zakona uvodi se i nova vrsta podsticaja za žensku telad od kvalitetnih priplodnih krava-prvotelki za koju se podsticaj isplaćuje u minimalnom iznosu od 25.000 dinara po grlu kvartalno – kaže Tanasković. – Ova mera će imati retroaktivno dejstvo kako niko ne bi bio oštećen. Ovaj podsticaj davaće se počev od 1. januara ove godine, pod uslovima i na način propisan posebnim aktom.

Važećim Zakonom definisana je subvencija po litri mleka u iznosu od sedam dinara dok se predlogom zakona uvećava ta cifra i propisuje minimalni iznos podsticaja od deset dinara po litru mleka. Određivanje minimalnog iznosa ostavlja prostor da raste cifra koja se daje.

– Predlogom zakona ukida se uslov za korišćenje premije za mleko koji se odnosi na minimalnu količinu predatog kravljeg mleka – najmanje 3.000 litara po kvartalu, odnosno najmanje 1.500 litara kravljeg mleka po kvartalu proizvedenog na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Ovo se uvodi kako bi se pomoglo i kako bi ovu vrstu podsticaja mogla da ostvare i poljoprivredna gazdinstva sa manjim brojem grla – ističe ministarka poljoprivrede.

Do sada je maksimalni iznos za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju bio do 6.000 dinara po hektaru. Predlogom zakona ovaj iznos više nije maksimalni nego minimalni, pa je i ovde je zakonski ostavljena mogućnost da uvećanje isplata.

– Ovi podaci ujedno i ukazuju da naši poljoprivrednici nisu digitalno nepismeni ali uvek imamo na umu da je određenom broju pre svega starijih poljoprivrednika potrebna dodatna podrška i pomoć. Naše poljoprivredne stručne službe su im na raspolaganju u svakom trenutku, a po potrebi i direktno dolaze na gazdinstva i završavaju ceo proces prijave na eAgrar – kaže Tanasković.

GDE JE ZAPEO NOVI SISTEM E-AGRAR: Poljoprivrednici između čekanja u redovima i unosa digitalnih podataka od kuće! Ministarka: To su pjedinačni slučajevi, otvoreni svi kanali komunikacije

(Pančevac/Kurir)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

20 GODINA FESTIVALA ETHNO.com: Poklon-ulaznice za poslednje veče festivala! Po 2 karte dobiće 3 NAŠA čitaoca ili čitateljke...

„Pančevac” i Kulturni centar obezbedili su besplatne karte za poslednje veče, u nedelju, 24. septembra, ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog festivala „Ethno.com”. Po dve karte dobiće...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Mišu i mačju ekipu!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22. septembra

Autori edicije Najbolja za 2022/23, predstaviće se u petak, 22. septembra, u 19.30 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva...