PETKOVIĆ: Albanski političari pripremaju alibi da izbegnu obavezu formiranja ZSO

17:10

20.04.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Albanski političari nastavili su da pripremaju alibi za izbegavanje obaveze da formiraju Zajednicu srpskih opština, pa već unapred razgovore u Briselu 2. maja o ovoj temi proglašavaju neuspelim, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Providna je namera Prištine da pobegne od razgovora i procesa formiranja ZSO, pa se služi postavljanjem besmislenih i nemogućih uslova, samo da pobegne od obaveza proisteklih i preuzetih u dijalogu u Briselu“, naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, Beograd neće ni de fakto ni de jure priznati nezavisnost takozvanog Kosova, ali je formiranje ZSO uslov svih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i preduslov za sve dalje korake u tom pravcu.

„Zato nema Glauk Konjufca, koji jedva vodi i skupštinu takozvanog Kosova, nikakav mandat da razrešava sastav srpskog Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO, tako da mu je bolje da se mane ćorava posla, jer je ovakav sastav srpskog tima potvrđen i od strane njegovih zakonskih instanci“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

„Da ponovim, ZSO mora biti formirana u skladu sa četiri potpisana sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a podsećanja radi Prvi Briselski sporazum ratifikovala je čak i skupština takozvanog Kosova, na čijem se čelu Konjufca nalazi, pa možda hoće da kaže da je i mandat tog tela počeo sa njim“, zaključio je Petković u saopštenju.

Glauk Konjufca izjavio je ranije danas da nemaju obavezu da formiraju Zajednicu srpskih opština bez priznanja Beograda, tvrdeći da su dogovorena dva koloseka.

KRUŠIK NEĆE BITI UNIŠTEN Predsednik Vučič: Krušik će da živi sa onim ili ovim rukovodstvom, ali nema ucena!

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.