ZAVRŠENA RASPRAVA O NACRTU IZMENA ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Stipendije za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja

11:22

13.04.2023

Podeli vest:

PIXABAY

 

Proteklih nedelja su održane javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju. Naime, nadležni su kroz dosadašnju primenu Zakona o dualnom obrazovanju utvrdili da postoji prostor za unapređenje kvaliteta i obima realizacije učenja kroz rad kod poslodavaca i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualni model obrazovanja.
Na poziv Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija odazvali su se brojni poslodavci i stručna javnost kako bi se detaljno upoznali s novinama koje treba da donesu izmene. Javna rasprava o izmenama zakona završena je 6. aprila, a ako poslanici Skupštine Srbije prihvate predloženo, od 1. septembra buduća generacija srednjoškolaca krenuće put stručnog obrazovanja po novim pravilima. Odredba koja se odnosi na povećanje obima časova učenja na radnom mestu biće primenjiva tek od školske 2026/2027. godine.
Novina je mnogo, a jedna od najvažnijih je ona koja se odnosi na stipendiranje đaka. Naime, Ministarstvo prosvete i Kancelarija za dualno obrazovanje predložili su da svi đaci koji budu upisani na neki od deficitarnih smerova dualnih obrazovnih profila dobiju stipendiju. Pored toga, traži se povećanje fonda praktične nastave na 60 odsto za trogodišnje smerove stručnog obrazovanja i 40 odsto za četvorogodišnje profile, kao i izmena vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad. Ujedno, predloženo je da se pojednostavi akreditacija, unapredi postupak formiranja mešovitih odeljenja i da se za pojedine stručne škole uvede status trening-centra. Sve u svemu, nova rešenja, prema mišljenju struke, treba da obezbede viši nivo kvaliteta obrazovanja čvršćom sponom između teorije i prakse.

Da podsetimo, model dualnog obrazovanja uveden je u Srbiji pre nekoliko godina i predstavlja značajan pomak u unapređivanju stručnog obrazovanja. Prema zvaničnim podacima, na spisku profila Ministarstva prosvete sve je više zanimanja za koja je predviđen nastavni proces u formi obrazovanja učenika kroz rad. Tzv. dualno obrazovanje sagledale su mnoge kompanije u Srbiji – preko 700 firmi uključeno je u ovakav oblik obrazovanja. Isti je slučaj i sa školama – do sada je 150 škola postalo sastavni deo srpskog dualnog sistema. U razgovoru za „Pančevac” Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo i član Radne grupe za izmenu Zakona o dualnom obrazovanju, ističe da su izmene i dopune dobre i da će umnogome unaprediti razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Posebno se osvrnuo na meru stipendiranja i povećanja fonda sati učenja na radnom mestu. Kako je rekao, izmena postojećeg zakona omogućiće dodelu stipendija svim učenicima koji upišu dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja, bez dodatnih uslova.
– Uvećanje broja sati učenja u kompanijama značajno će uticati na unapređenje znanja i veština naših učenika, a to će im svakako olakšati zapošljavanje. Ujedno, naši partneri – poslodavci dobiće kvalifikovane i inovativne mlade ljude. Na primer, đak koji bude učio kroz rad na obrazovnom profilu tehničar mehatronike imaće priliku da, umesto propisanih časova praktične nastave, poveća svoje prisustvo u radnom okruženju ukoliko je potreba poslodavca takva. To će učeniku omogućiti da mnogo više unapredi svoje radne sposobnosti – rekao je Dojčinović i dodao da je novo u zakonu i to da instruktor može da bude nastavnik stručnih predmeta koji ispunjava propisane uslove. Prema njegovim rečima, instruktor iz škole neće morati da pohađa obuku i da polaže ispit za licencu, a firme će moći da ga angažuju na osnovu ugovora o dopunskom radu.

Za pančevačku Mašinsku školu posebno je važna odredba koja se odnosi na dobijanje statusa trening-centra. Izmenama zakona je predviđeno da škole koje imaju odgovarajuće resurse za sticanje kompetencija učenika i odraslih u simulaciji radnog okruženja dobiju status centra za obuku. Da podsetimo, ova pančevačka stručna škola, koja je uključena u proces dualnog obrazovanja u Srbiji od samog početka i koja predstavlja lidera u realizaciji ovog savremenog modela stručnog obrazovanja u našoj zemlji, nalazi se na listi budućih vaspitno-obrazovnih ustanova koje će postati deo sistema trening-centara u Srbiji za obuku i prekvalifikaciju.
– Ovo je nov impuls u procesu povezivanja obrazovanja i privrede. Spajanjem dualnog i neformalnog obrazovanja odraslih otvoriće se prostor prekvalifikaciji na zahtev i u skladu s potrebama poslodavca, odnosno tržišta. Ujedno, izmenama zakona je predviđeno da će, pored učenika te škole, ove savremene centre za obuku moći da koriste i druge škole koje imaju dualne obrazovne profile, u slučaju da učenje kroz rad ne mogu da realizuju kod poslodavca – rekao je Dojčinović za „Pančevac”.

Na kraju treba istaći da je Srbija nedavno osnovala dve kancelarije: Kancelariju za dualno obrazovanje i Kancelariju za nacionalni okvir kvalifikacija, sa idejom da se obezbedi unapređivanje kvaliteta stručnog obrazovanja i brža transformacija učenika iz sveta obrazovanja u svet rada. Sada se analizira tržište rada i kreiraju se novi standardi kvalifikacija za kojima postoji potreba privrede, a sve u okviru povezivanje evropskog okvira kvalifikacija s nacionalnim okvirom kvalifikacija. Cilj je da strani investitori sagledaju Srbiju kao državu u kojoj žive mladi obučeni ljudi koji su pripremljeni za rad u tehnološki savremenim fabrikama. Sasvim je jasno da smo postali zemlja koja, kada je reč o privredi, ne prepušta ništa slučaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.