HRANA JE NAJVIŠE POSKUPELA: Mleko, sir, jogurt i jaja koriste se svaki dan, a koštaju skoro duplo više nego prošle godine

09:15

13.04.2023

Podeli vest:

Pixabay

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su potrošačke cene u martu 2023. povećane za 16,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Statistika pokazuje da su hleb i žitarice poskupeli za 25,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Meso ima veću cenu za 19,1 procenat, a cena ribe je skočila za čak 26,7 odsto. Prema podacima pomenutog zavoda najviše su poskupeli mleko, sir, jogurt i jaja. Cena ovih proizvoda veća je u odnosu na onu od prošle godine za 42,2 odsto.

Povrće je poskupelo za 33,4 odsto, a voće za 18,4 procenata. Što se tiče alkoholnih pića, najviše je poskupelo pivo, i to za 12,6 odsto u odnosu na mart 2022. godine. Osim namirnica, cene su skočile i iznajmljenim stanovima, ali i električnoj energiji. Stvarne stambene rente poskupele su za 32,2 odsto, dok su električna energija i gas dostigli inflaciju od 24,2 odsto.

Takođe su skočile i cene ugostiteljskih usluga i to za 17,4 odsto. Hrana u ovim objektima poskupela je za 17,9 procenata, a što se tiče jela najveći skok cena se primećuje kod variva. Varivo u ugostiteljskim objetima poskupelo je za 21,3, a salata za 20,3 odsto.

Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima poskupela su za 14,2, bezalkoholna za 16 odsto, a za cenu prenoćišta treba izdvojiti za 19,7 procenata više nego u martu prošle godine. Ugostiteljske usluge u Vojvodini su poskupele još više, za 20,5 odsto pri čemu su cene hrane povećane za 24,7 procenata, cene alkoholnih pića za 15,6, a bezalkoholnih za 20,5 odsto, dok su prenoćišta poskupela znatno manje, za 5,5 procenata.

(Pančevac)

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK Veruje se da će danas svima koji se pričeste gresi biti oprošteni! Devojke koje žele da se udaju večeras treba da urade OVO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.