IGROM I PESMOM U SVET: KUD „Žisel“ iz Omoljice nastavlja da afirmiše tradicionalne vrednosti

21:38

21.03.2023

Podeli vest:

KUD „Žisel“ Omoljica

U okviru projekta „Igrom i pesmom u svet“, članovi kulturno-umetničkog društva „Žisel“ iz Omoljice nastavili su da popularišu narodnu igru i pesmu kod svih generacija, a naročito najmlađih.

Mlađi članovi KUD „Žisel“ održali su javni čas tradicije u privatnom vrtiću Dvorištance 013 u Omoljici.

– Mališani su bili iznenađeni i oduševljeni gledajući kako njihovi vršnjaci u nošnjama izvode folklorne korake i delove koreografija. Zatim su se ohrabrili i stidljivo uhvatili u zajedničko šareno kolo, koje je svakim narednim trenom bilo sve opuštenije i veselije. Uživali su razdragano u taktovima narodnih kola, koja možda i prvi put čuju, ali nisu im strana, jer ih imaju već zapisane u svom genetskom sastavu – kaže Božidar Potkonjak iz KUD „Žisel“ iz Omoljice.

KUD „Žisel“ Omoljica

Potkonjak dodaje da im je naročito bilo interesantno to što su i njihovi stariji autoriteti bili takođe u nošnjama.

– Dogovoren je nastavak uzajamne saradnje u budućnosti. Male folkloraše je pripremila i vodila kroz ovu veselu promenadu Aleksandra Egić, stručni rukovodilac KUD-a „Žisel“ , a male domaćine je moderirala njihova vaspitačica, Milica Petrović, inače i sama dugogodišnja igračica folklora u Omoljici. Kulturna misija društva „Žisel“ se nastavlja, naše tradicije se ne odričemo i stalno otkrivamo i prezentujemo njenu bogatu baštinu – zaključio je Potkonjak.

KUD „Žisel“ Omoljica

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.