spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoMI PITAMO ZA VAS Evo kako do 10.000 evra za kupovinu kuće...

MI PITAMO ZA VAS Evo kako do 10.000 evra za kupovinu kuće na selu. Zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra

„Samohrana sam majka maloletnog deteta i živim kao podstanar. Nisam u zavidnoj finansijskoj situaciji, a gazda je podigao visinu stanarine do neprihvatljivih granica. Čula sam da postoji konkurs za kupovinu kuće na selu za koju država daje pomoć od 10.000 evra. Zanima me da li imam pravo da učestvujem na tom konkursu s obzirom na moju situaciju i, ukoliko imam, koje još uslove treba da ispunim i koja dokumenta da pripremim”, pita naša sugrađanka Katarina K.
Odgovor: Bez obzira na to da li neko živi sam, u vanbračnoj ili bračnoj zajednici ili je samohrani roditelj, moći će da konkuriše za dobijanje bespovratne novčane pomoći od države za kupovinu seoske kuće. To je osnovni uslov koji svaki podnosilac zahteva mora da ispuni, a spisak uslova i dokumentacije je podugačak i može se naći u tekstu javnog konkursa koji je objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu.
Ovo ministarstvo, odnosno država, izdvojilo je 500 miliona dinara za kupovinu kuća, ili 4,2 miliona evra, a pojedinac odnosno porodica moći će da dobije maksimalno 1,2 miliona dinara ili nekih 10.200 evra. Prikupljanje dokumentacije može da počne odmah, a zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra ove godine.
Osnovni uslovi koje podnosioci zahteva za ovu vrstu pomoći moraju da ispune jesu da su punoletni državljani Srbije, s neprekidnim prebivalištem u zemlji od tri godine, da nemaju više od 45 godina, kao i da nisu osuđivani, niti su vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti u Srbiji. Osim toga, uslov je i da u poslednjih pet godina nisu otuđili neku nepokretnost ili je stekli, ne računajući poljoprivredno zemljište.
Budući vlasnici seoskih kuća ne smeju da imaju neizmirenih obaveza koje se tiču javnih prihoda, protiv njih ne sme da se vodi izvršni postupak, a ne smeju ni da budu u krvnom srodstvu s prodavcem nekretnine, kao ni tazbinskom i adoptivnom. Uz to, ne smeju da budu u postupku odobravanja za kupovinu nepokretnosti. Svi ovi uslovi važe za oba vanbračna ili bračna partnera.
I sama kuća mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u prigradskim ili gradskim naseljima ili naseljenom mestu u kom postoji bar jedan objekat javne službe, da vrednost kuće odgovara tržišnoj, kao i da se kuća nalazi na istoj katastarskoj parceli kao okućnica ili na susednoj. Kuća mora biti upisana u katastar i ne sme biti predmet sudskog spora i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.
Podnosioci prijave za bespovratnu pomoć moraju se obavezati da će osigurati kuću na deset godina. Osim toga, ta nepokretnost neće smeti da bude deo neke zaloge ili hipoteke u istom tom roku. Bespovratna sredstva, kako se navodi u javnom pozivu, nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, kao ni za porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, ni za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.
Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava do utroška sredstava, najkasnije do 30. novembra 2023. godine.

(Pančevac)

 

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

NOVA RASA U SRBIJI Ovo je banatski magarac! Zoltan Budai: Jako su mirni i inteligentni i jedu sve...

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i -...

PRVENSTVO SRBIJE U MMA BORBAMA: Pančevac Bojan Drinić je novi šampion države!

U sportskoj dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano je Prvenstvo Srbije u MMA borbama, na kome se klub MMA akademija Pančevo, koju predvodi...

DOM KULTURE „3. OKTOBAR“ BANATSKO NOVO SELO: Koncert prijatelja danas u 20 časova!

Dom kulture "3. Oktobar" iz Banatskog Novog Sela, u petak 2. juna sa početkom u 20 časova organizuje koncert folklornih ansambala. Na koncertu će učestvovati: -...

IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj...

BEZ SAOBRAĆAJNIH UDESA U DANU ZA NAMA: Deca se i dalje najčešće javljaju zbog temperature i prehlade

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, pomoć je zatražio 41 sugrađanin, od čega petoro dece. Stariji sugrađani su...