spot_img
nekategorizovanoMILOŠ VUČEVIĆ: Kroz vas neka govore naši srednjevekovni vitezovi, naše vojvode i...

MILOŠ VUČEVIĆ: Kroz vas neka govore naši srednjevekovni vitezovi, naše vojvode i generali, naši narodni junaci

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas vojnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojne akademije.

Čestitajući praznik, ministar Vučević istakao je da su Vojna akademija i vojno školstvo, sa impozantnim trajanjem od skoro dva veka, postojani čuvari svetle i svete prošlosti našeg naroda i junačke i oslobodilačke tradicije naše vojske.

– Veoma me raduje što ovaj stroj uzima tu i takvu tradiciju za izvor svojih inspiracija. Uveren sam da je to jedini siguran put u budućnost – kada znate odakle ste, ko su i kakvi su vam bili preci, jedino tada možete da odredite na koji način možete i želite da putujete u budućnost, gde vam je sledeće mesto i kakvi morate biti. Istovremeno, moramo da znamo da se istorija ne ponavlja na istovetan način i da je prošlost putokaz koji od nas traži nova pregnuća, stalna razmišljanja i rad, nove načine i nove rezultate za dobrobit naše otadžbine. Da se naučimo na primerima iz prošlosti, da ne ponavljamo greške, ali da obnavljamo i ponavljamo one istorijske lekcije koje su naš narod i vojsku proslavile u večnost – naglasio je ministar Vučević.

Ukazujući na istorijski značaj formiranja Vojne akademije u uspostavljanju i očuvanju novovekovne srpske države, ministar Vučević je podsetio da je ona iznedrila mnoge pregaoce, ratnike i vojskovođe, čija dela moraju biti inspiracija današnjim generacijama.

– Danas, Vojna akademija je veliki amfiteatar u kome kadeti stiču teorijska znanja koja će im omogućiti da jednog dana budu tvorci novih, sada nezamislivih vojnih strategija i doktrina i veliki poligon na kome se uvežbavaju za praktičan rad sa vojnim naoružanjem i opremom, da bi bili sposobni da u svakom trenutku zaštite granice naše države koja mir i slobodu ceni više od svega. Ona je i veliki kabinet i laboratorija u kojoj se začinje seme novih ideja za razvoj savremenih borbenih sistema i inoviraju taktika i komandovanje – rekao je ministar Vučević.

Obraćajući se profesorima i kadetima Vojne akademije, ministar odbrane je istakao da nas je istorija naučila tome da je samo ozbiljna vojska, vrhunski opremljena, stručno osposobljena i patriotizmom nadahnuta najbolji garant mira i očuvanja slobode.

printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

– Zato je naš cilj, budući oficiri, da ostvarujući najveći zadatak koji je pred nas stavljen, a to je očuvanje mira i slobode, da svako na svoj način da odlučni doprinos toj misiji. Državna politika Republike Srbije pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića stvara uslove do skora nezamislivog opremanja naše Vojske i podizanja njenih operativnih sposobnosti, ali i konstantnog podizanja standarda naših vojnika i oficira. Ministarstvo na čijem čelu imam čast da budem prepoznalo je izuzetnost Vojne akademije i preduzelo niz mera da unapredi ovu instituciju – od ulaganja u infrastrukturu, preko podrške vašem radu na akreditaciji studijskih programa, razvoju vojnih nauka, finansiranju naučno-istraživačkih projekata i objavljivanju knjiga koje pišu profesori Vojne akademije, do nagrađivanja rada i rezultata nastavnika i kadeta – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane, ovom prilikom, pozvao je sve zainteresovane mladiće i devojke da konkurišu za upis na Vojnu akademiju.

– Još jednom vam čestitam današnji praznik, sa željom da se osećate dostojnim naslednicima vojnih i slobodarskih tradicija našeg naroda, jer vi to i jeste. Kadetska brigada Vojne akademije jeste cvet mladosti Srbije i njena dika i oslonac za budućnost. Kroz vas neka govore naši srednjevekovni vitezovi, naše vojvode i generali, naši narodni junaci. Budite zagledani u našu slavnu prošlost da bi ste sačuvali našu otadžbinu za budućnost! Budite ponosni na svoju zakletvu otadžbini i otadžbina će biti ponosna na vas! Koristim ovu priliku da još jednom, sa ove govornice pozovem sve mladiće i devojke kojima je Srbija u srcu, da konkurišu za upis u Vojnu akademiju, postanu oficiri Vojske Srbije i time stupe u zavetni odnos sa Republikom Srbijom. Srbija će to znati da ceni. Neka živi naša dična vojska! Živela Srbija! – poručio je ministar Vučević.

Načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević, obraćajući se prisutnima, istakao je da se Vojna akademija oslonjena na čvrste temelje i velike uzore.

U nastavi, uzor su nam najbolje vojne akademije i srodni fakulteti u svetu. U pogledu strojeve obučenosti uzor nam je Garda, a naši kadeti stiču strojevu izgrađenost kako u svakodnevnom radu tako i učešćem u državnim ceremonijama, vojnim svečanostima i pokloničkim putovanjima. Kada je reč o fizičkoj spremnosti, uzor su nam slavne 63. i 72. brigada: naši kadeti, osim redovnih časova realizuju jutarnje i primenjeno fizičko vežbanje, kondicione marševe i članovi su brojnih sportskih i borilačkih sekcija. Kada naši nastavnici i kadeti izvode artiljerijska gađanja pred sobom imaju cilj da budu dostojni tradicija srpske artiljerije i vatrene moći Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske – rekao je pukovnik Blagojević.

printscreen//Instagram/milosvucevic_odbrana

On se osvnuo i na postignute rezultate u prethodnoj godini i posebno istakao da je realizovano više od 200 terenskih aktivnosti planiranih programom posebnih obuka nastave, sa više od 90 gađanja i taktičkih vežbi.

– Siguran sam da ćemo uz dalju podršku državnog i vojnog vrha zajedno sa našom vojskom nastaviti da nadilazimo sopstvene uspehe i istrajemo u težnji da se posvetimo svakom kadetu, njegovim kvalitetima, vrlinama, znanju, obučenosti, interesovanjima, baš kao da će spas otadžbine na bojnom polju u budućnosti zavisiti samo od toga – rekao je načelnik Vojne akademije.

Istaknutim pojedincima za izuzetna zalaganja, tokom današnje vojne svečanosti, uručene su nagrade i stimulativne mere.

Nakon svečanosti, ministar odbrane obišao je Spomen sobu Vojne akademije gde se upisao u spomen knjigu, potom je obišao smeštajne kapacitete, biblioteku, Kabinet naoružanja i vojne opreme kopnene vojske, kao i Centar za fizičko vaspitanje i sport.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, kao i članovi kolegijuma ministara odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

(Pančevac/Ministarstvo odbrane)

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

MUZIČKA ŠKOLA PANČEVO: Prolećni koncert solo pevača 3. aprila

Prolećni koncert solo pevača iz klase prof. Ivane Josić biće održan u ponedeljak, 3. aprila u 18:30, u Muzičkoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Ulaz...

DELOVI PANČEVA, VRŠCA, BELE CRKVE I ALIBUNARA 31. MARTA BEZ STRUJE Za vikend neće biti isključenja, a evo gde...

Elektrodistirbucija Pančevo će u petak, 31. marta, zbog planiranih radova na električnoj mreži” isključiti napajanje korisnika u delu Pančeva, Bele Crkve, Vršca i Alibunara,...

GRAD PANČEVO: Raspisan konkurs za finansiranje praktične nastave u srednjim školama

Grad Pančevo raspisao je Javni poziv za učešće srednjih škola sa teritorije grada Pančeva na konkursu za dodelu sredstava, u vezi sa realizacijom mere:...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ 30. marta pred pančevačkom publikom

Dokumentarni film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ biće prikazan u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 30. marta, u 20 sati. Projekcija...

NAUČNI ČETVRTAK-OD KULTA DO UFOLOGIJE Marijana Sibinac i Daniela Poljak govoriće o neobičnim religijama, a 6. aprila KVIZ

Ovog „Naučnog četvrtka” sa hemije se prebacujemo na kultove i vanzemaljce, poručuju organizatori. Predavanje na temu „Od kulta do UFOlogije” najavljeno je za 29. mart...