spot_img
VESTIDruštvoSVETIONIK ZNANJA - ALUMNI MREŽA: Mladi aktivisti već 8 meseci pokreću pozitivne...

SVETIONIK ZNANJA – ALUMNI MREŽA: Mladi aktivisti već 8 meseci pokreću pozitivne promene širom Srbije!

Uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice ali i univerzalnih problema, značajno je ne samo za njihovo zdravo odrastanje, već i za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje svakog društva.

Kroz aktivizam, oni se uključuju u društvene procese, izražavaju svoje mišljenje i ideje,
razvijaju kreativne i organizacione veštine i što je najvažnije, pokreću pozitivne promene i
doprinose rešavanju društvenih problema. Jedan deo mladih aktivista u okviru projekta
Svetionik znanja-alumni mreža, već osam meseci širom Srbije sprovode svoje projekte.

U cilju podizanja svesti o ljudskim pravima i manjinama, grupa srednjoškolaca iz Vršca odlučila je da pokrene projekat koji će im omogućiti da se aktivno bore za svoja prava i prava svojih vršnjaka, i na taj način doprinesu podizanju svesti i borbi protiv diskriminacije i govora mržnje.

Prepoznali su da je grad Vršac pogodno tlo za širenje informacija o položaju mladih i manjina  našoj zemlji, sa obzirom da je etnički raznolik. Takođe, zaključili su da je među mladima u različitim sferama prisutan nezavidan stepen poznavanja sopstvenih prava i mehanizama po kojima funkcioniše regulisanje istih u Republici Srbiji.

Diskriminacija i govor mržnje su široko rasprostranjene pojave, zbog čega je ova aktivacija izuzetno značajna za razvoj kulture, poštovanja prava i smanjenje diskriminacije u čitavoj Srbiji.

Mladi iz Vršca pokazali su spremnost da se bore za svoja prava i prava svojih vršnjaka, a ovaj projekat je samo jedan od primera kako se omladinski aktivizam može koristiti za stvaranje bolje budućnosti za sve.

Milan Šupica

I baš zato cilj projekta Svetionik znanja-alumni mreža je osnaživanje omladine, iniciranje i razvoj omladinskog aktivizma. Alumni mreža predstavlja skup bivših učesnika projekta Svetionik znanja, koji je do sada imao šest generacija. Mreža okuplja preko 300 članova, a edukacija i aktivacija mladih na lokalnom i nacionalnom nivou je njena vodilja.
U toku je realizacija poslednjeg dela ovog projekata koji je posvećen humanitarnom radu, zaštiti životne sredine i lokalnog nasleđa. Učesnici će ponovo sprovoditi sopstvene tematske, mini projekte u svojim lokalnim zajednicama, a okupljanje alumnista, sa ciljem razmene iskustava stečenih tokom njihove realizacije i pratećih edukativnih radionica održaće se u Beogradu.

Učesnici će, u okviru planiranih aktivnosti, posetiti Carsku palatu Sirmium u Sremskoj Mitrovici radi afirmacije pozitivnih veza između Republike Srbije i SAD-a čija je Ambasada 2013. godine pomogla restauraciju lokaliteta, donacijom od 73.000 američkih dolara. Ovaj projekat sporovodi se u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD.

 

(Pančevac/promo)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

MUZIČKA ŠKOLA PANČEVO: Prolećni koncert solo pevača 3. aprila

Prolećni koncert solo pevača iz klase prof. Ivane Josić biće održan u ponedeljak, 3. aprila u 18:30, u Muzičkoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Ulaz...

DELOVI PANČEVA, VRŠCA, BELE CRKVE I ALIBUNARA 31. MARTA BEZ STRUJE Za vikend neće biti isključenja, a evo gde...

Elektrodistirbucija Pančevo će u petak, 31. marta, zbog planiranih radova na električnoj mreži” isključiti napajanje korisnika u delu Pančeva, Bele Crkve, Vršca i Alibunara,...

GRAD PANČEVO: Raspisan konkurs za finansiranje praktične nastave u srednjim školama

Grad Pančevo raspisao je Javni poziv za učešće srednjih škola sa teritorije grada Pančeva na konkursu za dodelu sredstava, u vezi sa realizacijom mere:...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ 30. marta pred pančevačkom publikom

Dokumentarni film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ biće prikazan u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 30. marta, u 20 sati. Projekcija...

NAUČNI ČETVRTAK-OD KULTA DO UFOLOGIJE Marijana Sibinac i Daniela Poljak govoriće o neobičnim religijama, a 6. aprila KVIZ

Ovog „Naučnog četvrtka” sa hemije se prebacujemo na kultove i vanzemaljce, poručuju organizatori. Predavanje na temu „Od kulta do UFOlogije” najavljeno je za 29. mart...