SVETIONIK ZNANJA – ALUMNI MREŽA: Mladi aktivisti već 8 meseci pokreću pozitivne promene širom Srbije!

15:04

17.03.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice ali i univerzalnih problema, značajno je ne samo za njihovo zdravo odrastanje, već i za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje svakog društva.

Kroz aktivizam, oni se uključuju u društvene procese, izražavaju svoje mišljenje i ideje,
razvijaju kreativne i organizacione veštine i što je najvažnije, pokreću pozitivne promene i
doprinose rešavanju društvenih problema. Jedan deo mladih aktivista u okviru projekta
Svetionik znanja-alumni mreža, već osam meseci širom Srbije sprovode svoje projekte.

U cilju podizanja svesti o ljudskim pravima i manjinama, grupa srednjoškolaca iz Vršca odlučila je da pokrene projekat koji će im omogućiti da se aktivno bore za svoja prava i prava svojih vršnjaka, i na taj način doprinesu podizanju svesti i borbi protiv diskriminacije i govora mržnje.

Prepoznali su da je grad Vršac pogodno tlo za širenje informacija o položaju mladih i manjina  našoj zemlji, sa obzirom da je etnički raznolik. Takođe, zaključili su da je među mladima u različitim sferama prisutan nezavidan stepen poznavanja sopstvenih prava i mehanizama po kojima funkcioniše regulisanje istih u Republici Srbiji.

Diskriminacija i govor mržnje su široko rasprostranjene pojave, zbog čega je ova aktivacija izuzetno značajna za razvoj kulture, poštovanja prava i smanjenje diskriminacije u čitavoj Srbiji.

Mladi iz Vršca pokazali su spremnost da se bore za svoja prava i prava svojih vršnjaka, a ovaj projekat je samo jedan od primera kako se omladinski aktivizam može koristiti za stvaranje bolje budućnosti za sve.

Milan Šupica

I baš zato cilj projekta Svetionik znanja-alumni mreža je osnaživanje omladine, iniciranje i razvoj omladinskog aktivizma. Alumni mreža predstavlja skup bivših učesnika projekta Svetionik znanja, koji je do sada imao šest generacija. Mreža okuplja preko 300 članova, a edukacija i aktivacija mladih na lokalnom i nacionalnom nivou je njena vodilja.
U toku je realizacija poslednjeg dela ovog projekata koji je posvećen humanitarnom radu, zaštiti životne sredine i lokalnog nasleđa. Učesnici će ponovo sprovoditi sopstvene tematske, mini projekte u svojim lokalnim zajednicama, a okupljanje alumnista, sa ciljem razmene iskustava stečenih tokom njihove realizacije i pratećih edukativnih radionica održaće se u Beogradu.

Učesnici će, u okviru planiranih aktivnosti, posetiti Carsku palatu Sirmium u Sremskoj Mitrovici radi afirmacije pozitivnih veza između Republike Srbije i SAD-a čija je Ambasada 2013. godine pomogla restauraciju lokaliteta, donacijom od 73.000 američkih dolara. Ovaj projekat sporovodi se u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD.

 

(Pančevac/promo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.