JAČANJE VOJNE SARADNJE SA FRANCUSKOM: General Mojsilović obilazi bazu borbenih aviona, pregovori o kupovini „Rafala“ ! FOTO

08:49

16.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/Ministarstvo odbrane

Pregovori o kupovini višenamenskih aviona „rafal“ biće i jedna od tema dvodnevne posete načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića Francuskoj. Razgovori srpskog sistema odbrane i kompanije „Daso“, koja proizvodi ovaj tip borbenih letelica, najkrupniji je poduhvat u procesu modernizacije oružanih snaga, a vrednost ovog posla „dobacuje“ i iznos od – tri milijarde evra.

Printscreen/Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba VS iskoristiće posetu Francuskoj, u koju je doputovao na poziv glavnokomandujućeg francuskih oružanih snaga generala armije Tijerija Birkara, da izbliza vidi avione koji su prva želja naše vojske. U njegovom planu posete je i obilazak 118. vazduhoplovne baze u Mon de Marsanu, koja je opremljena avionima „rafal“.

Prilika za razgovor o kupoprodaji letelica između dvojice načelnika generalštaba otvorena je razgovorima o jačanju bilateralne vojne saradnje, posebno u domenu obuke i obrazovanja. Sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornijem Mojsilović je raz- govarao o „modalitetima za unapređenje vojnoekonomske saradnje“, što je naznaka da bi posao mogao biti dogovoren.

Printscreen/Ministarstvo odbrane

Da Srbija ima velike ambicije u jačanju vazduhoplovne komponente oružanih snaga nedavno je rekao i šef države Aleksandar Vučić. On je potvrdio da pregovori sa kompanijom „Daso avijejšn“ o kupovini „rafala“ traju i da bi to, ukoliko se i realizuje, bila najskuplja investicija u našu vojsku.

To je nužnost. Moramo da jačamo svoju vojsku, a opredeljenje je da ono što uvozimo bude najbolje i najsavremenije – rekao je Vučić na nedavno održanom Sajmu naoružanja i vojne opreme „Ajdeks“ u Abu Dabiju.

Predsednik je potvrdio da je kupovina aviona bila na stolu i tokom njegove posete Parizu, novembra prošle godine. Francuski stručni mediji izveštavali su više navrata da se pregovori dobro odmiču i da je postignuta načelna saglasnost oko broja i tipova letelica, kao i oko cene.

Printscreen/Ministarstvo odbrane

Nezvanično se, međutim, pominjalo da srpskoj strani nije odgovarao rok koji je francuska strana ponudila za isporuku. Kompanija „Daso“ inače zasuta je narudžbinama, kako za svoju armiju, tako i za više stranih vojski, pa je u sledećih nekoliko godina program proizvodnje – popunjen.

SVI JAČAJU SVOJE ARMIJE

Stvarnost je potvrdila ispravnost ulaganja Srbije u tehnologiju odbrambene industrije, pre svega dalekometnu artiljeriju, sisteme za upravljanje vatrom, kao i program besposadnih platformi – rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. On je podsetio da su zbog rata u Ukrajini skoro sve države sveta drastično povećale vojne budžete, kako za razvoj tako i za nabavke.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.