DANSKI MINISTAR POTVRDIO PUTINOVU IZJAVU: U blizini gasovoda „Severni tok 2“ pronađen predmet za koji se sumnja da je deo sistema za detonaciju

18:25

15.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/BLAST Premier

Danski ministar spoljnih poslova potvrdio je da je ruska gasna kompanija Gasprom pronašla „objekat“ u blizini gasovoda Severni tok 2, iako nije rekao šta bi to moglo da bude. Gasovod je oštećen u eksploziji prošle godine. Istraga eksplozije i dalje traje, a teorija o tome ko stoji iza njih ima više.

Ministar Lars Loke Rasmusen rekao je da nađeni predmet ili uređaj ne predstavljaju trenutni rizik.

– Procena naših vlasti je da ne postoji neposredan bezbednosni rizik, a time ni opasnost po ljudske živote ili transport – rekao je on, prenosi Local.de.

Rasmusen je rekao da je Gasprom poslao slike uređaja danskim vlastima i održao sastanke sa ambasadom u Rusiji.

– Takođe je stigao i direktan upit našoj ambasadi u Rusiji. Naravno, mi to shvatamo veoma ozbiljno i to se istražuje – rekao je Rasmusen.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, brod državnog Gasproma, koji je većinski vlasnik gasovoda, pronašao je napravu, za koju se sumnja da je deo sistema za daljinsku detonaciju.

– Specijalisti veruju da bi to mogla biti antena za prijem signala za detonaciju eksplozivne naprave, koja je mogla biti – nisam siguran, ali je moguće – postavljena ispod cevovoda – rekao je Putin državnoj novinskoj agenciji Tass.

Cevovod pukao zbog podvodnih eksploziva

Na dva gasovoda Severni tok u Baltičkom moru kod obale danskog ostrva Bornholm krajem septembra pojavila su se četiri curenja, a seizmički instituti su izvestili da su zabeležili dve podvodne eksplozije pre pojave curenja.

Istrage su kasnije pokazale da je cevovod pukao zbog podvodnih eksploziva. Incident se dogodio sedam meseci nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Dva curenja su zabeležena u ekskluzivnoj danskoj ekonomskoj zoni, a dva u švedskoj.

Danska je kontinuirano usmeravala Rusiju o svojim tekućim istragama o curenju, saopštilo je dansko ministarstvo spoljnih poslova.

„Operateri gasovoda, Nord Stream AG i Nord Stream AG 2, podneli su zahtev danskim vlastima za dobijanje dozvole za sprovođenje istraživanja vode u vezi sa oštećenjem na gasovodima“, saopštilo je ministarstvo.

Prošle nedelje, nemački list Cajt izvestio je da nemački istražitelji sumnjaju da je jahta “Andromeda”, koja je bila u vlasništvu Ukrajinca, korišćena za postavljanje eksploziva na gasovod.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.