KONKURS ZA STRIP AUTORE IZ SRBIJE I FRANCUSKE OTVOREN DO 30. APRILA Najbolji će i ove godine boraviti u Pančevu i Angulemu

11:07

13.03.2023

Podeli vest:

Alize De Pen

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju raspisali su konkurs za „Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa Srbija – Francuska”, za 2023. godinu.

Autori i autorke stripova svoje radove mogu poslati do poslednjeg dana aprila i to do ponoći po lokalnom vremenu, navodi se u pozivu, a imena dobitnika biće objavljena 16. maja na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu od 20. oktobra do 20. decembra, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu u oktobru.

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) udružuju se u cilju promovisanja srpskog i francuskog stvaralaštva u oblasti stripa, mobilnosti autorki/autora radi veće vidljivosti njihovog umetničkog rada, stvaranja međunarodnog okvira za susrete strip stvaralaca i radi potrage za novim tržištem.

Pobednike na konkusu očekuje opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije,  stipendija od 2.500 evra bruto za celokupan boravak u Francuskoj i 500 evra za prevoz u oba pravca. Projekti razvijani u toku umetničke rezidencije biće prikazani na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2023. godine.

Stipendisti će boraviti u Kući autora u Angulemu, koja je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, a koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Međunarodni centar za strip doprinosi, zajedno sa Međunarodnim festivalom stripa, da Angulem postane evropska prestonica Devete umetnosti. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Detaljni uslovi konkursa i formular dostupni su na sajtu Francuskog instituta u Srbiji, a više informacija moguće je dobiti putem mejlova rezidencije@komunikart.rs (za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

Ovaj projekat podržan je od strane Francuskog instituta u Parizu i programa La Fabrique des résidences, kao i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Podsećamo da će 16. marta u Parizu će biti otvorena izložba „„Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije”. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 60 radova šest autora i autorki: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Jovanović iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od njih predstaviće po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

Inače, projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska, rezultat je Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, koji je potpisan 2019. godine prilikom posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.