NOVA PRAVILA PUTOVANJA: Savet ministara EU dao zeleno svetlo Prištini za viznu liberalizaciju

15:36

09.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Savet ministara EU dao je zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za vlasnike pasoša izdatih u Prištini, koja bi trebalo da stupi na snagu najkasnije 1. januara 2024 godine, saopšteno je u Briselu.

“Nova pravila putovanja će omogućiti vlasnicima pasoša izdatih u Prištini da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Odluka će se primenjivati od stupanja na snagu Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo“, navodi se u saopštenju.

Odluku o viznoj liberalizaciji treba da usvoji i Evropski parlament, ali u Briselu ocenjuju da bi trebalo da bude formalnost, s obzirom na već izraženu podršku parlamenta za tu meru.

U ime Švedske, koja trenutno predsedava EU, ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard je izjavila da je “Kosovo uložilo velike napore da unapredi svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU“.

U saopštenju se navodi da će tom odlukom “ceo Zapadni Balkan imati isti vizni režim sa EU“, kao i da će Evropska komisija nastaviti da nadgleda sprovođenje preduslova za funkcionisanje bezviznog režima.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.