KULTURNO NASLEĐE Milenkov: Ova godina će proticatiu obeležavanju jubileja ZAVODA, ali i još nekoliko važnih datuma!

11:52

08.03.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo

Grozdana Milenkov, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, rekla je će ova godina proticati u obeležavanja jubileja – 30 godina Zavoda, ali i  još nekoliko važnih datuma:

„Poput stogodišnjice prvog noćnog leta i izgradnje crkve Svete Ane, zadužbine Đorđa Vajferta, kojima će biti posvećena publikacija, kao i 190 godina od izgradnje zgrade Magistrata, povodom čega će biti priređena izložba. S obzirom da aktivno učestvujemo na sanaciji i rekonstrukciji kompleksa Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu, planiramo da godišnjicu, 160 godina od osnivanja ove najznačajnije gradske prosvetne ustanove, obeležimo prigodnom izložbom. Takvi jubileji, osim što su jasan pokazatelj bogatstva naše kulturne baštine, predstavljaju odličnu priliku da to bogatstvo prikažemo široj javnosti“ reklaje Milenkov , izmeđuostalog, u intervjuu za Start 013.

Milenkov je istakla da će stoga „posećivati gradove i opštine našeg okruga, i koristićemo priliku da pozovemo predstavnike lokalne samouprave, ustanova kulture, obrazovnih institucija, medija i drugih zainteresovanih organizacija i pojedinaca na još aktivnije učešće u revitalizaciji, očuvanju i prezentaciji nasleđa“.

„Nastavićemo radove na obezbeđivanju ugroženih objekata, poput ostataka kovinske tvrđave, i obezbeđivanja dokumentacije za radove na statičkoj sanaciji dvorca u Vlajkovcu, a zahvaljujući dodatnoj finansijskoj podršci Ministarstva kulture na ovom značajnom projektu. Nakon zavrešetka različitih konkursa u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, pored proslave jubileja i predstavljanja kulturnog nasleđa, biće još posla za našu ustanovu“, navela je Grozdana Milenkov.

(Pančevac/Start 013)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.