SMENA SUNCA I OBLAKA: Pristižu čestice peska iz Sahare, atmosfera nad našom zemljom biće zamućena

17:40

07.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Ovih dana u Srbiji očekuje se promenljivo vreme, ali sa pravim prolećnim temperaturama. Sinoptička situacija biće takva da će do našeg područja i dalje pristizati čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Danas i sutra nad severnom Evropom nalaziće se veoma snažan ciklon. U sklopu njega nad našim područjem preovladavaju snažna južna visinska strujanja, pa dolazi do priliva sve toplije vazdupšne mase sa Mediterana, a ujedno sa severa Afrike, odnosno iz Sahare pristižu i čestice peska. Dakle, danas, ali i narednih dana atmosfera nad Srbijom biće zamućena, ali sve do četvrtka u većini predela biće suvo. Ipak, kako se danas u Vojvodini očekuju kiša i pljuskovi, padavine će sadržati pesak iz Sahare, dok se u ostalim predelima Srbije padavine očekuju od četvrtka do subote, pa će i one biti prljave.

Inače, pesak iz Sahare ovih dana neće stići samo do našeg područja, već i do Alpa i do centralne, pa i istočne Evrope, a nosiće ga jaki južni vetrovi. U Srbiji se u sredu očekuje pretežno sunčano ili umereno oblačno i toplo, samo što će kiša biti ređa pojava i u Vojvodini, dok se u ostalim predelima očekuje uglavnom sunčano ili umereno oblačno. Maksimalna temperatura biće od 13 stepeni na severu Vojvodine do 19 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 16 stepeni.

U četvrtak i u petak biće promenljivo oblačno i veoma toplo. U četvrtak se pljuskovi sa grmljavinom očekuju posle podne i uveče na severu Srbije i na širem pdoručju Beograda. U petak se u Vojvodini očekuje uglavnom suvo, a južnije od Save i Dunava očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. I u četvrtak i u petak duvaće pojačan jugozapadni vetar, a maksmalna temperatura biće od 15 do 22 stepena, u Beogradu do 19 stepeni.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.