OD UTOPIJE DO MIKROSVETA Ambijentalna instalacija umetnika Milice Katić i Aleksandra Veljkovića u Galeriji Milorada Bate Mihailovića od 10. marta

11:38

07.03.2023

Podeli vest:

Aleksandar Veljković i Milica Katić

Ambijentalna instalacija „Od utopije do mikrosveta” Milice Katić i Aleksandra Veljkovića biće postavljena u Galeriji Milorada Bate Mihailovića od 10. marta, kada je zakazano svečano otvaranje u 19 sati.

Projekat „Od utopije do mikrosveta” nastao je kao posledica poznanstva i zajedničkog studiranja, a potom i samog iskustva stanovanja dvoje kolega unutar novobeogradskog bloka 23. Autori kroz različite medije istražuju svoje polje interesovanja, od brutalističke arhitekture, preko teksture materijala karakterističnih za ovaj blok, njegovih stanovnika, pa sve do samog suživota i smena generacija gradeći mikrosvet.

Blok 23 izgrađen je 1974, s idejom da obuhvati sve aspekte praktičnog života. U njemu se nalazi osnovna škola, dva vrtića, nekoliko parkova, marketa, butika, apoteka i drugih lokala. Danas je ovaj blok deo stalne postavke muzeja MOMA u Njujorku kao primer vrhunca arhitekture stanovanja i brutalističke gradnje na prostoru današnje Srbije.

Aleksandar Veljković

Za skoro 50 godina postojanja u bloku se smenilo više generacija: od vojnih lica i njihovih potomaka pa sve do nekih novih, tek doseljenih porodica. Prvi deo izložbe bavi se tokovima vremena – šta se dešava s vojnikom i njegovom uniformom, ali i njegovim stanom, kome i da li uopšte nekome ostaju, šta je to što ostavljamo generacijama koje dolaze i po čemu će nas pamtiti kada nas više ne bude. Arhitektura bloka, kao i vojna uniforma, svedoci su jednog vremena. Neizbežno je pitanje profila osobe koja živi u datom stanu – koliko ima godina, da li živi sama ili s porodicom, kog je socioekonomskog statusa i zanimanja, ali i koje su njene navike i ukusi.

Smanjivanje fokusa blok–zgrada–stan–cigla povlači paralelu s odnosom čoveka prema svojoj okolini prošlog i sadašnjeg vremena. Nekada je mikrosvet bio ceo blok, a sada je to stan i na kraju samo četiri zida.

Milica Katić

Milica Katić rođena je 1997 u Beogradu. Diplomirala je na smeru slikarstvo, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završila i master u klasi prof. Dobrice Bisenića. Dobitnik je Dositeje – stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije 2021. i 2022. godine.

Aleksandar Veljković je rođen 1994. u Beogradu. Završio je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2022. godine. Dobio je nagradu za portret Đorđe Bošan 2022, kao i za vizuelni rad na temu „Maska časopisa Rekultura”. Ima izveden rad u prostoru u Italiji. Bavi se grafičkim dizajnom.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.