Ovih 8 namirnica obavezno IZBEGAVAJTE kada vidite da su NA AKCIJI

14:46

06.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Ako je kupovina određene hrane na akciji u supermarketu čak i poželjna, ponekad to može biti veliki zdravstveni rizik. Kada se kvarljivim namirnicama bliži istek roka trajanja, supermarketi žele brže da premeste artikle i smanje bacanje hrane. Zbog toga izbegavajte kupovinu ovih namirnica.

1. Prethodno narezano voće ili povrće

Ako je već narezano voće i povrće na sniženju, verovatno je lošijeg kvaliteta i uskoro će mu isteći rok trajanja. Osim ako ne planirate da ih konzumirate taj dan, najbolje je da ih izbegavate taj dan. Uvek je najbolje da kupite celi proizvod i da ga kasnije sečete sami, kako bi bilo sveže tokom cele nedelje.

2. Prethodno oprane salate u vrećicama

Ako je prethodno oprano, zapakovano povrće za salatu na sniženju, verovatno mu uskoro ističe rok trajanja. Pre kupovine proverite datum isteka i pregledajte pakovanje kako biste osigurali svežinu.

3. Jaja

Iako su jaja relativno glavna namirnica za čuvanje u frižideru, ipak ako naiđete na neka koja su dosta snižena, dobro razmislite. Uvek je najbolje da platite više za visokokvalitetne proizvode životinjskog porekla, poput organskog mesa i jaja. Na taj način izbegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u konvencionalnom mesu i ograničavate svoju izloženost određenim hemikalijama.

4. Meso

Bez obzira koliko dobra cena bila, kada je reč o proizvodima životinjskog porekla, kvalitet je ključan. Najbolje je da potrošite malo više na visokokvalitetno meso, tj. organsko, hranjeno travom, uzgojeno na pašnjacima.

Pixabay

5. Mleko

Ako koristite mnogo mleka, pre kupovine na popustu svakako proverite rok trajanja na pakiranju. Pitajte bilo koga ko je ikada kući doneo novu kutiju mleka i otkrio da je zapravo pokvarena nakon što se otvori.

6. Jogurt

Slično mleku, grčki jogurt i obični jogurt mogu se lako pokvariti pa budite oprezni kada ga pronađete na velikom popustu na polici svog omiljenog marketa. Ovo je pomalo nezgodno budući da je većina jogurta uzgojeno mleko sa probioticima, tako da prirodno može da ima kiselkast ukus ili miris, čak i ako to nije nužno loše.

7. Upakovani hleb

Upakovani hleb je još jedna namirnica, koja može da bude ustajala ako je kupujete na akciji. Proverite datum na pakovanju kako biste bili sigurni da je relativno sveže pre nego što ga odnesete kući. Još gore, mogli biste da primetite da plesni raste malo pre nego što želite ako iskoristite stvarno jeftinu ponudu u marketu.

8. Hrana bez konzervansa

Ovo se može činiti pomalo očiglednim, jer mnogi ljudi ionako izbegavaju konzervanse u hranim, ali možda bi trebalo da se klonite prodajne hrane sa oznakom “bez konzervansa”. Jasno je da je nedostatak konzervansa u hrani loša ideja ako je upitno kada je hrana napravljena ili koliko je dugo stajala na polici.

(Pančevac/ Prva.rs)

RADIONICA VIOLETE SUBIN: Hrana i lek – kozje mleko i mlečni proizvodi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.