LEP PROJEKAT KLUBA SOKO OBRADOVAO MALIŠANE Radionica „Od semena do života” u LEPTIRIĆU

13:11

06.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Nema veće radosti od rada s najmlađima, onima na kojima svet ostaje.
Tako već osamnaest godina razmišljaju članovi Planinarsko-ekološkog kluba „Soko”, koji intenzivno rade na podizanju svesti i obrazovanju dece, pre svega na temu očuvanja prirode.Ovog puta su pomenuti prosvećeni i posvećeni pančevački entuzijasti, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, odnosno Sekretarijata za ekologiju, uradili nešto lepo u vrtiću „Leptirić”.

Članovi Planinarsko-ekološkog kluba „Soko” nedavno su uredili permakulturnu baštu i napravili hotel za insekte u vrtiću „Leptirić”. Predsednik tog agilnog društva Branislav Rovčanin ističe da su ujedno održane i radionice o biljkama, insektima i njihovom značaju za ceo ekosistem.
– Projekat „Od semena do života” kod mališana treba da razvije ljubav prema prirodi i biljkama, tako što od malih nogu saznaju o značaju biljaka, insekata, očuvanja prirode i uče kako i sami mogu da utiču na njeno očuvanje. Zahvaljujući tome urađena je permakulturna bašta, tačnije dve povišene i jedna niska gredica, čime se u vrtiću stvaraju uslovi za gajenje biljaka. Sve grede su rađene po permakulturnom modelu i malčirane su senom i lišćem – naveo je Rovčanin.

Permakulturna bašta

On dodaje da je pored gredica napravljen i hotel za insekte, koji pomaže njihovom očuvanju i pravi im sklonište, a s druge strane ti isti insekti oprašuju biljke u samoj bašti.
– Na taj način, totalno prirodno, bez upotrebe ikakvih veštačkih primesa, gaje se biljke i uspostavlja ravnoteža u prirodi. Inače, permakultura ne poznaje primenu veštačkih đubriva, niti bilo čega drugog, već isključivo posmatra i koristi delovanje prirode, ne remeteći ništa u njoj. Tokom proleća u bašti će biti posejane i posađene određene povrtarske i lekovite biljke i to će se sve raditi s decom, a uz pomoć članova kluba – kaže ovaj prirodnjak.
Prema njegovim rečima, cilj je da se deci malo drugačije uredi dvorište i ponudi prirodni sadržaj, kroz koji mogu da uče, praktično učestvujući u njegovom uređenju i održavanju. Na taj način deca od malih nogu uče o značaju i očuvanju prirode, ali i shvataju da sve u prirodi ima svoj smisao i svoj značaj i da ne treba da se uništava.
– Klub „Soko” organizuje radionice i kampove za decu u Šumadiji, gde imamo i uređujemo malu organsku i permakulturnu baštu. Tako smo nakon izuzetno lepih reakcija dece i ostalih koji su imali prilike da učestvuju u našim izletima, kampovima i radionicama u vezi s pomenutom temom rešili da i u gradskim uslovima napravimo baštu, koju će deca imati prilike da uređuju, održavaju i da kroz nju uče. Nema lepšeg osećaja nego kada sami nešto posejete i posadite i s vremenom iz toga nikne biljka ili drvo. Na taj način stvarate život i počinjete da shvatate kako priroda funkcioniše i, ono što je najbitnije, da smo njen neraskidivi deo – rekao je autor projekta i predsednik kluba.

Napravljen i hotel za insekte

Radionica organizovana u vrtiću okupila je decu predškolskog uzrasta i zajedno s njima napravljen je hotel za insekte, a potom je upriličen i obilazak same bašte, kada su mališani imali priliku da se upoznaju s njenim značajem i načinom izrade, dok je deo radionice bio posvećen insektima i lekovitom bilju.
– Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, Sekretarijata za ekologiju i u saradnji s Predškolskom ustanovom „Dečja radost” i vrtićem „Leptirić”. Deci i vaspitačima dugujemo veliku zahvalnost za ogromnu zainteresovanost i predivnu saradnju. Ukoliko želimo da stvorimo zdrave generacije i napravimo prave rezultate, neophodno je raditi s decom. Stoga klub „Soko” neprestano od svog osnivanja, već osamnaest godina, sve čini na obrazovanju i širenju svesti o očuvanju prirode među našim najmlađima. Članovi naše sekcije „Sokolići”, koji su sada već stasali u vodiče i predavače, učestvovali su u realizaciji i uređenju bašte i ovim putem im zahvaljujem. U planu je dalji nastavak uređenja bašte i dvorišta, a počinjemo već na proleće – naveo je predsednik kluba.

(Pančevac/J. Filipović)

FOTO REPORTAŽA SA BERZE SITNIH ŽIVOTINJA Ljubitelji tih divnih stvorenja jači i od zime

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.