OTKRIVENA VELIKA PREVARA POPULARNIH ONLAJN PRODAVNICA: Belgijski potrošači ispitali proizvode sa „Amazona” i „Alibabe”

10:27

06.03.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Zašto punjač za dve hiljade kad može i za petsto dinara!? Logično, zar ne!? Ali u tom slučaju može se dogoditi da će tih nekoliko stotina dinara biti bačeno u vetar, ukoliko kupac na adresu dobije uređaj koji nije ispravan. Nije problem u bačenom novcu kada se to dogodi, već u tome što takav uređaj može da izazove opasne posledice – npr. da se zapali i izazove požar u stanu. Nedavno je belgijsko udruženje za zaštitu potrošača zatražilo da se pokrene istraga pred organima EU nakon sprovedenog istraživanja čiji su rezultati bili poražavajući. Nakon testiranja uređaja sumnjivog porekla koji su kupljeni na internetu preko „Amazona” i „Ali- ekspresa” ustanovljeno je da većina takvih proizvoda ne prolazi uobičajene evropske testove sigurnosti.
Naime, šanse su 66 odsto da je proizvod nesiguran, a izdvojili su i sedam vrsta proizvoda koji imaju najveći potencijal da se zapale, izazovu strujni udar ili uzrokuju gušenje. Među njima je i veliki broj onih namenjenih deci.
No krenimo redom.

Internet prodavnice

Onlajn kupovina ima brojne prednosti – štedi vreme, a u novonastalim okolnostima, kada je fizička distanca jedan od preduslova za očuvanje zdravlja, ujedno je i odličan način da izbegnete gužve u tržnim centrima. Osim toga, ponudu možete da razgledate na miru i da hladne glave planirate koliko novca ćete potrošiti.
Kupovina na onlajn marketima poput „Ali-ekspresa” i „Amazona” često donosi veliku uštedu i to je fakat, no znači li niža cena automatski i pametnu kupovinu? Pandemija kovida 19 promenila je navike kupaca, pa je sada sasvim normalno da čovek neophodne gadžete, cipele ili odevne stvari naručuje preko ovih platformi. Pored toga, neretko popularni kineski onlajn market nudi besplatnu dostavu za mnogobrojne proizvode, što je većini nas veoma korisna ušteda.
Svako ko je bar jednom ispitao čari ovih sajber prodavnica mogao je da se uveri da su neki artikli i do deset puta jeftiniji od onih u prodavnicama. O raznovrsnosti proizvoda je iluzorno i govoriti, jer ima svega – od igle do mašine za štampanje. Liberalni pristup tržištu omogućio je ovu potrošačku privilegiju svakom od nas ko je iole informatički pismen i onlajn marketi su samo spona između miliona proizvođača i milijardi potrošača.

Kvalitet i bezbednost

Međutim, neretko, problem je kvalitet proizvoda. Onlajn prodavnice ne garantuju da će proizvod biti baš onakav kao što je opisan na sajtu, ali nakon većeg broja pritužbi kupaca ponudu spornog prodavca uklanjaju s liste. Problem su i regulatorna prava i zakonitosti, koji, kada je reč o internet trgovini, nisu isti za sve zemlje. Stoga prodavci nemilice koriste rupe u zakonu.
Mnogima kvalitet nije bitan, već kupuju robu da posluži svrsi, ali nekada loš kvalitet i te kako može da ugrozi bezbednost. Takve slučajeve utvrdilo je istraživanje belgijskih potrošača. Na testu sigurnosti pali su tri od četiri eksterne baterije (power bank) i USB adaptera, jer se pregrevaju i mogu izazavati strujni udar. Od 29 igračaka naručenih preko popularnih onlajn prodavnica, devet je sadržavalo u sebi nivo aftalata koji utiču na hormone, kao i delove koji mogu izazvati gušenje kod male dece ukoliko bi ih progutala. Nesigurni su i odevni predmeti za mališane – 14 od 16 artikala imalo je nebezbedne delove. Kod jeftinih detektora dima nijedan od svih sedam naručenih uređaja nije detektovao dim, a dve trećine testiranih jeftinih izbeljivača za zube imaju previsok nivo hidrogen peroksida (i do 70 odsto iznad dozvoljenog).
Sve u svemu, dobro razmislite kada sledeći put naručujete robu preko ovih popularnih onlajn prodavnica – nismo baš toliko siromašni u glavi da moramo da kupujemo opasne stvari.

Savet za onlajn kupovinu

Proteklih godina je zabeležen veliki porast internet prevara i stoga vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke. To se posebno odnosi na primamljive ponude koje dobijate imejlom ili kroz aplikacije za poruke. Nemojte otvarati linkove i dodatke iz imejla ako niste sve prethodno proverili i ako niste sigurni da je poruka ispravna. Obratite pažnju i na simbol katanca pored veb-adrese – ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici. Uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice. Ne ostavljajte svoje podatke na internet lokacijama do kojih ste došli preko linka jer one mogu biti lažne. Nikako ne treba da unosite PIN kod prilikom kupovine putem interneta. Ne šaljite fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) imejlom ili u inboks stranice na društvenim mrežama. Uvek proverite internet prodavnicu ako je niste prethodno koristili (npr. uz pomoć „Guglove” preporuke ili sajta „Trustpilot”).

(Pančevac/Z. Stanižan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.