NOVOGODIŠNJI I ZIMSKI OBIČAJI U JAPANU: Stručno predavanje o tradiciji naroda ZEMLJE IZLAZEĆEG STNCA 3. marta uGradskoj biblioteci Pančeva

12:26

03.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Novogodišnji i zimski običaji u Japanu biće tema predavanja koje će večeras, trećeg dana marta, sa početkom u 19 sati biti održano u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

O običajima stanovnika „Zemlje izlazećeg sunca” govoriće Sonja Višnjić Žižović, japanolog i urednik izdavačke kuće „Kokoro” i Dragan Milenković, osnivač Srpsko-japanskog društva.

Japanci staru godinu ispraćaju čitavog decembra, a Novu dočekuju celog januara.

Nova godina (šōgacu) jedan je od najznačajnijih praznika u Japanu. To je miran i svečan dan koji se proslavlja u krugu porodice.

Ova godina je po kineskom kalendaru godina Zeca, koji je simbol mira, sklada, sreće, napretka, ali i strpljenja i plodnosti. Smatra se lunarnom životinjom i simbol je podmlađenja, uskrsnuća, intuicije i ponovnog rođenja. Na predavanju će biti reči o simbolici ove životinje u Japanu, zimskim svetkovinama, novogodišnjim običajima, kao i po prvi put kod nas objavljenom Mesečevom kalendaru za 2023. godinu sa smernicima i savetima kako da se pozitivno iskoriste Mesečevi ritmovi u kući i domaćinstvu, nezi tela, bašti, zdravlju.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.