PARTIZAN VEČERAS DOČEKUJE ALBU IZ BERLINA: Idealna prilika za povratak na pobednički kolosek!

15:20

02.03.2023

Podeli vest:

Upozorenje stiglo na vreme, potcenjivanja ne sme biti.

Posle serije pobeda u Evroligi i skoka na šesto mesto na tabeli, Partizan je doživeo dva bolna poraza, najpre od Crvene zvezde u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, a onda i od Fenerbahčea pred svojim navijačima u prethodnom kolu Evrolige.

Zajedničko za obe pomenute utakmice je to da ih je tim Željka Obradovića dobro počinjao, brzo je sticao rezultatsku prednost, ali kada je bilo najvažnije nije imao pravih rešenja u odbrani, pre svega kada je u pitanju protivnički šut za tri poena. Fenerbahče je, na primer, pogodio 14 trojki iz 26 pokušaja, pa Partizanu čak ni 11 skokova više (34:23) nije pomoglo da anulira odličan šuterski učinak ekipe iz Istanbula. Protiv Zvezde su crno-beli prokockali čak 18 poena prednosti iz prvog poluvremena, pa je ostao utisak da su u i tada mogli do boljeg rezultata.

Mogli su, ali nisu, pa je Partizan psihološki prilično uzdrman u susret utakmici protiv Albe koja mu u četvrtak dolazi u goste. Kažu da je “ranjeni lav najopasniji“, pa ćemo videti da li to važi i u Partizanovom slučaju. Do pre nekoliko dana je izgledalo da se pitanje pobednika u ovom meču neće ni postavljati, s obzirom da je Alba davno izgubila šanse za plasman među osam najboljih i da je bila u dugoj seriji poraza na evroligaškoj sceni. Izgledalo je kao da je već digla ruke od Evrolige i da je jedva čekala da se ova sezona završi. Ali, ekipa iz Berlina je u petak protiv Crvene zvezde pokazala potpuno drugačije lice, poput onoga s početka sezone, kada je na svom terenu ubedljivo savladala Partizan sa 100:84. Ne samo da je to bio šok za Zvezdu i njene navijače, nego je Alba istovremeno najavila da ni Partizanu neće biti lako, jer joj boravak u Beogradu očigledno prija i da njeni igrači nisu previše impresionirani bučnom atmosferom koju prave navijači dva naša najveća kluba.

Prema tome, nikakvo potcenjivanje ne dolazi u obzir. Upozorenje je crno-belima stiglo na vreme, a moći će mnogo da nauče i na Zvezdinim greškama, s obzirom da je ekipa Duška Ivanovića preterivala sa šutevima za tri poena i kada taj šut nije krenuo onako kako se očekivalo, nervoza u igri Crvene zvezde je postajala sve izraženija, što je na kraju kao epilog imalo ubedljivu pobedu Albe (87:72). Osim toga, nemački tim je dominirao i u skoku – imao je 38 uhvaćenih lopti, a Zvezda čak 14 manje.

Sve su to opomene koje je Partizan dobio pre nekoliko dana, ali šta su crno-beli mogli da zaključe posle oktobarskog duela protiv Albe?

Pre svega, crno-beli su u tom meču potpuno podbacili u odbrani i verujemo da im se takvi propusti u četvrtak neće ponoviti. Za ilustraciju možemo podsetiti na nekoliko statističkih podataka iz kojih se može zaključiti da je Partizan čak i dobro prošao u tom berlinskom dvoboju. Odnos u skokovima 40:24 za Albu, čak 15 trojki je pogodila ekipa Albe u tom meču, Partizan 7, a šta tek reći o odnosu u asistencijama – 31:14 u korist nemačkog tima. I generalno, ako se pogleda kompletna sezona, bez obzira što Alba ima čak 18 poraza i što je poslednja na tabeli, tim iz Berlina ima bolji prosečni učinak od Partizana kada su u pitanju skokovi i asistencije, iako Partizan ima jednog od najboljih akakača Evrolige – Matijasa Lesora. To znači da Alba ima veći broj igrača koji se ističu u skoku, pre svih Luk Sikma, ali i Timan, Olinde, zatim 223 cm visoki Kumađe… Svako od njih u proseku ima 4-5 skokova, ali im neće biti lako da to i potvrde protiv Lesora (7.4 skokova po utakmici) i Ledeja sa prosečno 5.6 uhvaćenih lopti. Važnu ulogu u tom segmentu igre moraće da odradi i Alen Smailagić, a ohrabrujuće je da mladi centar Partizana u poslednje vreme pokazuje sve bolju formu i sve uspešnije rasterećuje Lesora. Partizan bi trebalo da ima prednost kada su u pitanju procenti šuta iz igre, crno-beli su jedna od najboljih napadačkih ekipa u Evropi, to su potvrdili i protiv Fenerbahčea, ali su propusti u odbrani presudili.

Partizan uoči 26. kola ima skor 13-12, baš kao i Baskonija, Makabi, Valensija i Žalgiris, dok Efes ima pobedu manje, uz meč manje, pa je veoma važno da crno-beli savladaju Albu, pogotovo jer ih u narednom periodu očekuje prilično težak raspored. Iste večeri Makabi gostuje Monaku, Žalgiris će u goste Barseloni, dok će Panatinaikos sa novim trenerom Hristosom Serelisom dočekati Efes. Pobede domaćina u tim mečevima obradovale bi i Partizan i Crvenu zvezdu, o čijem ćemo duelu sa Bajernom u posebnom tekstu.

(Pančevac/Sportske)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.