BEOGRAD NEĆE ODUSTATI OD SPROVOĐENJA BRISELSKOG SPORAZUMA Petar Petković razgovarao sa nemačkom ambasadorkom Konrad

14:11

02.03.2023

Podeli vest:

printscreen/Kosovo Online

Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, ali takvo opredeljenje ponovo nije naišlo na razumevanje druge strane, rekao je direktor Кancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ambasadorki Nemačke u Srbiji Anke Кonrad.

Na sastanku sa Konrad o dijalogu Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Petković je rekao da je kosovska delegacija na pregovorima u Briselu 27. februara „po starim receptima, na sve načine pokušavala da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština“, saopštila je Кancelarija.

Petković je rekao Konrad da će Beograd istrajati u nastojanjima da obezbedi čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i da zato neće odustati od sprovođenja dogovorenog Briselskim sporazumom, a pre svega od formiranja ZSO, piše u saopštenju.

On je, kako se navodi, govorio i o ugroženosti i političkim problemima srpskog naroda na Kosovu i ocenio da Priština „nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum“ najnovijom presudom Ivanu Todosijeviću koga je Apelacioni sud u Prištini osudio na godinu dana zatvora zbog izjave o zločinu u Račku kojom je, po oceni suda, izazivao mržnju, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele i netrpeljivost.

Petković je ukazao da Nemačka, kao članica EU i zemlja koja je zainteresovana za trajno rešenje kosovskog pitanja, može da doprinese da se na Zapadnom Balkanu jasno podrže snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema, navela je Kancelarija.

 

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.