TRAKTORSKA KABINA GLAVU ČUVA: Kovačičkim poljoprivrednicima predstavljena procedura za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore

09:58

02.03.2023

Podeli vest:

Agencija za bezbednost saobraćaja

Period zatišja, pred sezonu radova u polju u Kovačici je iskorišćen za edukaciju poljoprivrednika na polju bezbednosti saobraćaja.

Traktoristi iz Kovačice bili su u prilici da prisustvuju edukativnoj tribini Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je realizovana u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja u ovoj opštini.

Predstavnici republičke Agencije za bezbednost saobraćaja na tribini su ukazali na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i na zakonske odredbe koje traktoristi moraju ispunjavti kao učesnici u saobraćaju, kao i na bezbednosnu potrebu uklanjanja blata sa točkova pre izlaska na put.  Takođe, prisutni su informisani o aktuelnom javnom pozivu i proceduri za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova.

Poljoprivrednicima iz opštine Kovačica predstavnici Agencije uručili su i žuta rotoaciona svetla za noćne uslove vožnje ili uslove slabije vidljivosti, zaštitne prsluke i table za spora vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja

U nezgodama sa traktorima na putevima, tokom protekle tri godine, život je izgubilo 78 osoba, dok je u istom periodu 86 vozača smrtno stradalo u šumama ili na poljima usled prevrtanja traktora. Zaštitni ramovi za traktore bez kabina nisu samo potreba, nego i zakonska obaveza i namenjeni su da zaštite vozača u slučaju nezgode na putu, kao i u slučaju prevrtanja van javnih puteva, navodi u saopštenju Agencija za bezbednost saobraćaja.

U saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija sprovodi Uredbu koju je donela Vlada Republike Srbije o subvencionisanoj dodeli zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor. Na javni poziv Agencije za dodelu zaštitnih ramova za traktore do sada se prijavilo oko 6.000 poljoprivrednika.

Pored predstavnika Agencije, tribini su prisustvovali i predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Kovačica i članovi gradskog veća u Kovačici koji su istakli da je edukacija traktorista izuzetno važna za preventivno delovanje i njihovo bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Agencija će i ubuduće nastaviti sa svojim preventivno promotivnim aktivnostima kako ka traktoristima tako i ka ostalim ciljnim grupama, u cilju smanjenja broja i posledica saobraćajnih nezgoda u republici Srbiji, navedeno je na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.

(Pančevac/ABS)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.