spot_img
ZdravljeEVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE ANALIZIRA PSEUDOEFEDRIN: Da li kapi za nos i...

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE ANALIZIRA PSEUDOEFEDRIN: Da li kapi za nos i lekovi za prehladu mogu da izazovu infarkt i moždani udar?!

Nadležni u Evropskoj agenciji za lekove (EMA) započeli su proces analize bezbednosti lekova koji sadrže aktivnu supstancu pseudoefedrin, a nakon, kako navodi, uočenih vrlo ozbiljnih rizika po krvne sudove u mozgu pacijenata. Ovi lekovi imaju svoju široku primenu u tretiranju alergija, zapušenog nosa i prehlade.

Osim odranije poznatih mogućih ozbiljnih neželjenih efekata koji mogu da se jave pri upotrebi lekova koji u svom sastavu imaju pseudoefedrin – infarkta i moždanog udara, sada se procenjuje rizik od sindroma takozvane posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS).

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da se pseudoefedrin nalazi u lekovima protiv alergije ili antihistaminicima, lekovima koji u apotekama mogu da se kupe bez recepta, a koji su preporučeni da se uzimaju tokom prehlade, ali i mnogim kapima za nos.

Prof. dr Radan Stojanović sa Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrđujući ove informacije, kaže za Danas:

„Imajući u vidu nova saznanja u vezi sa bezbednošću pseudoefedrina, EMA je sa razlogom pokrenula proces analize njegove bezbednosti u već odobrenim indikacijama za primenu. Znajući za mehanizam dejstva ovog simpatikomimetika, uočeni novi bezbednosni signali nisu neočekivani nakon njegove oralne primene posle odranije poznatih neželjenih dejstava – infarkta miokarda i moždanog udara“, navodi taj stručnjak.

Upitan da li u ovom času sve nacionalne agencije za lekove na tlu Evrope mogu da pokrenu proceduru u vezi sa bezbednošću tog leka, on kaže da mogu, ali da je praksa da se postupa po preporukama EMA.

„Pogotovu što je započet čitav proces utvrđivanja bezbednosti tog leka. Ovo može da se posmatra kao svojevrsni žuti karton za pseudoefedrin. Nije još isključen iz upotrebe, zabranjen ili revidirane indikacije za njegovu primenu, ali se utvrđuju činjenice“, ističe naš sagovornik.

Sličan opis situacije stoji i na zvaničnom sajtu EMA, gde doslovno piše „uzimajući u obzir ozbiljnost PRES-a i RCVS-a, ukupan bezbednosni profil pseudoefedrina i indikacije za koje su lekovi odobreni, PRAC (sektor za farmakovigilancu) će pregledati dostupne dokaze i odlučiti da li treba zadržati, promeniti, suspendovati ili povući dozvole za stavljanje u promet lekova koji sadrže pseudoefedrin širom EU“.

Dok se to ne desi, prof. dr Stojanović kaže da je važno da se poštuju određene mere opreza tokom primene lekova koji u svom sastavu imaju pseudoefedrin“.

„Da se lek ne daje starijima od 60 godina jer je veća šansa da se ispolje neželjeni efekti, građanima sa oštećenom funkcijom bubrega ili jetre. Te supstance ima i u takozvanim kombinovanim preparatima protiv prehlade, antihistaminicima, ali i kapima za nos“, navodi on i dodaje da je mala šansa da se ispolje neželjeni efekti pri lokalnoj primeni kao što je to slučaj sa kapima za nos.

Sa druge strane, kako se navodi na sajtu EMA, lekovi koji sadrže pseudoefedrin su dozvoljeni u različitim državama članicama EU, sami ili u kombinaciji sa lekovima za lečenje simptoma prehlade i gripa kao što su glavobolja, groznica i bol, ili alergijski rinitis.

Objašnjavajući stanja PRES i RCVS navodi se da se radi o smanjenom snabdevanju krvlju ili ishemiji u mozgu, zbog čega mogu da se jave komplikacije koje su u nekim slučajevima opasne po život.

Prema podacima Evropske agencije za lekove, njihova analiza započela je posle novih podataka o dejstvu leka iz malog broja slučajeva PRES-a i RCVS-a kod ljudi koji ga koriste, a koji su prijavljeni u bazama podataka farmakovigilance i medicinskoj literaturi.

(Pančevac/Danas)

 

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

MUZIČKA ŠKOLA PANČEVO: Prolećni koncert solo pevača 3. aprila

Prolećni koncert solo pevača iz klase prof. Ivane Josić biće održan u ponedeljak, 3. aprila u 18:30, u Muzičkoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Ulaz...

DELOVI PANČEVA, VRŠCA, BELE CRKVE I ALIBUNARA 31. MARTA BEZ STRUJE Za vikend neće biti isključenja, a evo gde...

Elektrodistirbucija Pančevo će u petak, 31. marta, zbog planiranih radova na električnoj mreži” isključiti napajanje korisnika u delu Pančeva, Bele Crkve, Vršca i Alibunara,...

GRAD PANČEVO: Raspisan konkurs za finansiranje praktične nastave u srednjim školama

Grad Pančevo raspisao je Javni poziv za učešće srednjih škola sa teritorije grada Pančeva na konkursu za dodelu sredstava, u vezi sa realizacijom mere:...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ 30. marta pred pančevačkom publikom

Dokumentarni film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ biće prikazan u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 30. marta, u 20 sati. Projekcija...

NAUČNI ČETVRTAK-OD KULTA DO UFOLOGIJE Marijana Sibinac i Daniela Poljak govoriće o neobičnim religijama, a 6. aprila KVIZ

Ovog „Naučnog četvrtka” sa hemije se prebacujemo na kultove i vanzemaljce, poručuju organizatori. Predavanje na temu „Od kulta do UFOlogije” najavljeno je za 29. mart...