PANČEVAC PITA ZA NADU N: Da li možete dobiti otkaz ako ne poštujete zabranu pušenja na poslu?

11:39

27.02.2023

Podeli vest:

Pixabay

„Interesuje me da li povreda zabrane pušenja predstavlja nepoštovanje radne discipline koje može biti razlog otkaza ugovora o radu. Kakva su pravila kada je reč o elektronskim cigaretama i njihovoj upotrebi na radnom mestu, odnosno u zatvorenom prostoru?”, pita čitateljka Nada N.
Odgovor: Zakonom o radu je propisano da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno u onim slučajevima kada je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.

Povreda zabrane pušenja na radnom mestu u bilo kojoj prostoriji poslodavca predstavlja nepoštovanje radne discipline zbog kojeg poslodavac zaposlenom može otkazati ugovor o radu.

Od okolnosti svakog pojedinačnog slučaja zavisi da li će do toga zaista i doći, jer nije svaka povreda radne discipline razlog za otkaz ugovora o radu, odnosno ne mora dovesti do najstrože sankcije kao što je otkaz.
Kada je reč o upotrebi elektronskih cigareta, situacija je nešto drugačija budući da nemamo zakonsku regulativu koja se odnosi na njihovo korišćenje. Međutim, ukoliko poslodavac svojim internim aktima propiše zabranu upotrebe elektronskih cigareta u radnom prostoru i njihovo korišćenje podvede kao povredu radne discipline, u tom slučaju bi i njihova upotreba mogla biti razlog otkaza ugovora o radu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.