DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI: Valja se pomoliti za neustrašivost, zdravlje i snagu dece. VELIKI VASKRŠNJI POST počinje u ponoć

11:02

26.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT video TV Hram

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja.

Naodni običaji kažu se danas treba pomoliti svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu vaše dece.

Stefan Nemanja osnivač je srpske srpske vladarske loze – dinastije Nemanjića. Vladao je istočnim srpskim zemljama, a prestola se odrekao u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori. Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine. Tokom života borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve. Sveti Simeon upokojio se na današnji dan 1200. godine u srpskom manastiru Hilandar, koji je podigao zajedno sa svojim sinom Rastkom, kog srpski narod slavi kao svog najvećeg prosvetitelja Svetog Savu. Sava je njegove mošti preneo 1208. u Rašku, da bi nad njima izmirio stariju braću, budućeg kralja Stefana Prvovenčanog, i najstarijeg Vukana, koji su se borili za vlast. Mošti su mu položene u njegovoj zadužbini, manastiru Studenica.

Stefan Nemanja se smatra velikim srpskim državnikom, ktitorom, ali i čuvarom jezika. Upravo je njegov brat Miroslav naložio da se napiše naš najstariji i najvredniji jezički spomenik – Miroslavljevo jevanđelje.

Sveti Simeon Mirotočivi se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave – slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Današnji praznik je nepokretan. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

Pančevac

Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Današnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine.

Današnje poklade zovu se još i Velike, Uskršnje, Završne, jer su poslednje zimske, takođe i Prostene i Proćke zato što se na ovaj dan, kao i na Božić, praštaju i zaboravljaju svađe i uvrede.

U ponoć počinje Veliki vaskršnji post, sedam nedelja posvećenih proslavljenju Boga i očišćenju duše i tela. Post traje do 15. aprila.

Veruje se da za Bele poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila i kako bismo se pripremili za Veliki post i pričest, a u Časni post, kušlo bez bez greha.

(pančevac/Kurir/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.