VUČEVIĆ: Vučić nije priznao i neće priznati tzv. Kosovo! Ne smemo da se pecamo na svaku udicu koja nam se postavi

09:52

24.02.2023

Podeli vest:

TV Prva

„Vučić ga neće priznati“

Ministar odbrane u Vladi Srbije Miloš Vučević, gostujući na TV Prva upitan hoće li Srbija, nakon razgovora u Briselu 27. februara, morati da promeni svoj stav i po pitanju rata u Ukrajini, odgovrio je:

„Videćemo. Trebalo bi najpre da vidimo kako će se odvijati situacija. Ima mnogo aspekata koji utiču na nas, ali prvo i osnovno su naši interesi“, rekao je Vučević i dodao da u tom pogledu „ne zavidi“ predsedniku Srbije koji će biti u Briselu u ponedeljak.

Na pitanje da prokomentariše pisanje medija da će Srbija potpisati dokument kojim bi se defakto priznala nezavisnost tzv. Kosova, Vučević ističe da već 10 godina sluša da će Aleksandar Vučić priznati tzv. Kosovo. „Nije ga priznao i neće ga priznati“, jasan je ministar odbrane u Vladi Srbije.

„On je jasno rekao da Srbija ostaje sa crvenim linijama, a to je stolica u UN i priznanje Kosova. Mi treba da tražimo kompromisna rešenja, da sagledamo šta možemo da dobijemo, da ne ostanemo izolovano ostrvo, da izbegnemo scenario iz devedesetih (godina 20. veka) koji smo već preživeli“, rekao je Vučević i ocenio da je „ovo momenat kada se spasava država“ te da „ne smemo da se pecamo na svaku udicu koja nam se postavi.“

Ministar je istakao da to što govori „nije priprema za nešto što neki karakterišu kao izdaju“, ali da u ponedeljak teško možemo da dobijemo ishod koji želimo i da „moramo da se vladamo u okviru realnih činjenica“.

„To ne znači predaju već sagledavanje onoga što je na terenu i kako da izađemo što manje povređeni“ rekao je Vučević i dodao da je sada potreban „mudar pristup, malo pameti i lukavosti, malo politike Miloša Obrenovića“.

Kada je reč o ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, Vučević je kazao da Srbija ima najprincipijelniju poziciju jer se drži međunarodnog javnog prava, ali da se zbog cele situacije pitanje Kosova dodatno komplikuje.

On je rekao da Srbija nema dilemu o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i da ne veruje u projekat sankcija i politički pritisak putem ekonomskog pritiska

 

(Pančevac/TV Prva)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.