IZNENADIĆETE SE KADA VIDITE KOJI SU SRBI NA LISTI PO INTELIGENCIJI Evo na kom mestu se nalazimo po prosečnom IQ-u

15:52

22.02.2023

Podeli vest:

Freepik

Prema rezultatima objavljenim u „World population review“ na listi se se nalaze 132. države.

Standardizovani rezultati testova mogli bi da budu još jedan metod za određivanje koje su nacije najpametnije – kada bi samo bilo moguće napraviti i primeniti jedan standardizovani test koji bi mogao tačno da izmeri svaki aspekt inteligencije svake osobe u svakoj kulturi u svakoj zemlji.

Očigledno, postoje izazovi za svaki pokušaj da se dobije jedan jasan i jednostavan odgovor. Ipak, stručnjaci za stanovništvo i obaveštajne službe nastavljaju da osmišljavaju nove metode i pristupe koji ih sve više približavaju realnom rangiranju najpametnijih zemalja sveta.

Neke od najpoznatijih i široko objavljenih studija svetske inteligencije sprovodi britanski psiholog Ričard Lin i Dejvid Beker, a sada su rezultate iz 2019. godine objavili i na sajtu „World population review“, gde najviši prosečni IQ rezultati na svetu pripadaju Japancima, a iza njih su građani Tajvana i Singapura.

Srbija se nalazi na 59. mestu sa prosečnim IQ-om 89,6, dok je Slovenija na 23. mestu sa 98,6, a Hrvatska na 37. mestu sa prosečnim IQ-om od 95,75.

Kako lista odmiče, na 66. mestu je Bosna i Hercegovina sa 88.54, na 76. Rumunija sa 86.88 i Crna Gora na 82. jestu sa 85.78. Severna Makedonija je na 108. mestu sa prosekom od 85.78, a Albanija na 109. sa 81.75.

 

(Pančevac/SD)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.