U ČAST AKADEMIKA IZ PANČEVA: Svečano otvoren Centar Dimitrije I. Stefanović u Beču!

11:23

21.02.2023

Podeli vest:

Printscren/FB

Na samom početku 2023. godine u Beču, glavnom gradu Austrije, osnovan je Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku koji je ime dobio po akademiku i dugogodišnjem dirigentu Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva Dimitriju I. Stefanoviću.
Centar „Dimitrije I. Stefanović” osnovan je uz blagoslov episkopa Eparhije austrijsko-švajcarske gospodina Andreja, a iz potrebe za razvojem kvaliteta horskog i pevničkog izvođenja bogosluženja, kao i napretka, očuvanja i popularizacije srpske crkvene muzike i kulture.
– U čast akademika Dimitrija Stefanovića, Eparhijski centar započeće rad na istraživanju i restauraciji duhovne muzike, organizovanju međunarodnih susreta pevača i dirigenata, kreiranju i održavanju intenzivnih kurseva, koncerata, festivala i drugih kulturnih manifestacija. Centar je osnovan s ciljem da ujedini dosadašnje pojedinačne napore na ovom polju i da pruži organizacionu, finansijsku i informacionu potporu neophodnu za opstanak srpskog identiteta i kulturnog nasleđa na prostorima Eparhije austrijsko-švajcarske – navodi se na „Fejsbuk” stranici Centra.

Prvi događaj u organizaciji centra, 4. Susreti crkvenih muzičara dijaspore i matice u Beču,  održan je  od 16. do 19. februara, a iz bogatog programa izdvajaju se horska i pevnička radionica i radionice vokalne tehnike i dirigovanja, predavanje „Liturgijski tekst, njegovo značenje i tumačenje”, razgovori i razmena znanja i iskustava.

 

Naša sugrađanka mr Vera Carina, aktuelni dirigent PSCPD-a, članica je savetodavnog odbora Centra „Dimitrije I. Stefanović”. Ona je lično u Beču prisustvovala  svečanom otvaranju Centra.

Inače, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo ove godine obeležava 185 godina postojanja, te je u planu da u ovoj jubilarnoj godini uoči Vaskrsa gostuje u mnogim gradovima Austrije kao prvi gostujući hor u okviru novoosnovanog duhovnog centra. Kako je najavila mr Vera Carina, hor će se tokom ove turneje predstaviti koncertnim izvođenjem programa „Večernje na Veliki Petak po tradiciji Svetouspenskog hrama u Pančevu”, kao i duhovnog programa vezanog za predvaskršnji period.

Akademik Dimitrije I. Stefanović bio je direktor Muzikološkog instituta SANU pune dve decenije, sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i potpredsednik Matice srpske i generalni sekretar SANU. Svoj naučnoistraživački rad prvenstveno je usmerio proučavanju pravoslavne crkvene muzike – vizantijske i staroslovenske, a posebnu pažnju otkrivanju, transkripciji, kritičkom vrednovanju i objavljivanju srednjovekovnih dokumenata. Uz oko 200 studija na srpskom, engleskom, nemačkom, francuskom i ruskom jeziku, priredio je tri knjige notnih zapisa, uredio nekoliko zbornika radova, recenzirao niz muzikoloških monografija i zbornika, ali se i kontinuirano bavio izvođenjem stare i novije crkvene muzike. Dirigovao je Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom, povremeno horom Prvog beogradskog pevačkog društva i Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu i vodio hor Beogradski madrigalisti, Studijski hor Muzikološkog instituta SANU, sa kojim je pojao na velikom broju bogosluženja u pravoslavnim crkvama u Srbiji i inostranstvu.

Akademik Dragoslav I. Stefanović nosilac je Ordena Svetog Save prvog stepena, odlikovanja ruskog i rumunskog patrijarha, više gramata i priznanja eparhijskih arhijereja, Krsta za zasluge sa lentom SR Nemačke, zlatne značke Muzičke omladine Jugoslavije i dobitnik je nagrade „Dositej Obradović”.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.