CENE MESA I MESNIH PRERAĐEVINA Svinjetina i piletina neće poskupeti

09:56

21.02.2023

Podeli vest:

Uvek se u vreme visoke inflacije, kakva nas pogađa i sada, postavlja pitanje šta će sledeće i za koliko poskupeti. Svima onima koji nisu vegetarijanci važno je da znaju šta će se događati na tržištu mesa. Tako, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, za „Tanjug” kaže da nema realnih razloga da dođe do poskupljenja svinjetine i piletine i da građani ne moraju da brinu jer su uslovi proizvodnje ostali u potpunosti isti.

Dodao je da poskupljenja neće biti iako su ovakvu inicijativu pre četiri-pet meseci pokrenuli primarni proizvođači farmeri i klanično-prerađivačka industrija i uputili je ministarstvima i Vladi. Prema Budimovićevoj oceni, uslovi proizvodnje ostali su isti, a uz to, podvukao je, čak je i kukuruz pojeftinio kao osnovna komponenta hrane za životinje. Ipak, on kaže da ćemo videti kako će se odvijati situacija i da treba analizirati šta će dalje biti.

Da podsetimo, Vlada Srbije promenila je uredbu kojom su propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na cene svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata i krmenadle s kostima, kao i celog pileta, što znači da nisu ograničene.
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a objašnjava da će uskoro početi uskršnji post, koji će uticati na smanjenje potrošnje mesa, te da „niko u tržišnom lancu – farmeri, klaničari, trgovci – ne dobija ako se cena poveća i roba stoji na rafovima”.
– Uredba je dala rezultate. Njen cilj je da u kratkom periodu reguliše tržišne oscilacije, dala je efekta, ali to nije metod i model za dugoročno rešenje, pogotovo u stočarskoj proizvodnji, koja je zahtevna i živa proizvodnja. Paralelno sa interventnim uredbama i pravnim aktima mora da ide i regulisanje proizvodnje. Vrlo je teško reći da li će biti potrebe za novim uredbama. Zato i treba da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju – jasan je Budimović.

Prema Budimovićevim rečima, s obzirom na to da je u Evropi smanjena ponuda jer su mnoge države odustale od proizvodnje koja ide na račun ekologije, cena svinja i svinjskog mesa je u porastu. U zemljama Evropske unije hteli su da „izmeste tu prljavu proizvodnju, a nakon kovida je došla situacija sa Ukrajinom i skok cene kukuruza, zbog čega će svinjskog mesa u Evropi biti manje”.
Na celu situaciju utiče i to što je Kina povukla velike količine svinjskog mesa, a ne treba zaboraviti ni na afričku kugu svinja, koja je veoma raširena kao bolest životinja.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.