SEVERNA KOREJA UPOZORAVA: Ukoliko Seul i Vašington sprovedu plan za održavanje vojnih manevara, posledice će biti velike!

10:20

17.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Al Jazeera Balkans

Severna Koreja zapretila je danas snažnim i trajnim odgovorom bez presedana jer se Južna Koreja i Amerika pripremaju za godišnje vojne vežbe.

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Ameriku da podstiče tenzije i da koristi Savet bezbednosti UN kao „oruđe za ilegalnu, neprijateljsku politiku“ radi vršenja pritiska na Pjongjang.

– Severna Koreja se ove godine uzdržavala od bilo kakve vrste specijalne vojne akcije, sem u sklopu redovnih aktivnosti, ali predviđeni manevri saveznika stvoriće ozbiljan vrtlog eskalacije tenzija. Ukoliko Amerika izabere da pokazuje snagu i da se svemu suprostavlja na taj način, onda isto važi i za postupke Severne Koreje – navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi državna novinska agencija KCNA.

U saopštenju se ističe da, ukoliko Seul i Vašington u delo sprovedu ranije najavljen plan za održavanje vojnih manevara koje Pjongjang smatra pripremama za agresivni rat, onda će se „suočiti sa trajnim i snažnim protivpostupcima bez presedana„.

Saopštenje je objavljeno manje od dva sata nakon što je Južna Koreja najavila zajedničke manevre za narednu sedmicu s ciljem poboljšanja operativnosti američkih nuklearnih kapaciteta i redovnu prolećnu vojnu vežbu za naredni mesec, piše Rojters.

Severna Koreja je prošle godine ispalila veliki broj raketa, uključujući interkontinentalni balistički projektil, a nastavila je i sa pripremama za svoju prvu nuklearni probu od 2017. godine.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.