JAČANJE SVESTI O ZNAČAJU KULTURNOG NASLEĐA: Ministarka Gojković otvorila izložbu posvećenu Nadeždi Petrović

22:14

14.02.2023

Podeli vest:

Ministarstvo kulture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je večeras uoči obeležavanja Sretenja – Dana državnosti i povodom 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović izložbu „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“ u Narodnom muzeju Srbije i tom prilikom poručila da je ova velika umetnica svojom slikarskom veštinom, ali i životnim načelima zauzela jedinstveno mesto u istoriji srpske kulture i kulturnom nasleđu naše zemlje.

Ministarka je rekla da je Nadežda Petrović između ostalog pokazala da nacionalno i avangardno nisu suprostavljene kategorije i da iskreno rodoljublje i patriotizam mogu biti pokretači stvaranja najblistavijih umetničkih dela. „Čvrsto uverena da je vrhunska umetnost vodič ka progresu civilizacije, autentičnim stvaralačkim pristupom integrisala je srpsko slikarstvo u moderne evropske tokove krajem 19. i početkom 20. veka.

Ministarstvo kulture

Hrabro i beskompromisno formirala je osoben stil i postala inspiracija savremenicima i uzor budućim generacijama. Njen rad i društveni aktivizam najbolji su primer kako kultura i umetnost mogu da pomognu u savladavanju ratnih, socijalnih, ekonomskih i drugih životnih izazova, ili da ih barem učine lakšim“, rekla je ministarka Gojković otvarajući izložbu.

Podsećajući da se ovom izložbom obeležava kako 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, tako i navečerje praznika Sretenje, Dana državnosti Republike Srbije, Gojković je navela da u ovom trenutku ne postoji događaj koji bolje i jače od ove izložbe simbolizuje protkanost nacionalnog i državnog identiteta s jedne, i kulture s druge strane.

Ministarka kulture je rekla i da je Nadežda Petrović bila daleko više od vrhunskog slikara. „Humanista i istinski patriota, jedan od osnivača Kola srpskih sestara, u najtežim trenucima po srpsku državu bila je uz svoj narod i njegovu vojsku.

Ministarstvo kulture

Cena koju je platila za svoje požrtvovanje i odanost svom rodu bila je najskuplja – sam život. Duže od jednog veka nad kulturnom javnošću lebdi pitanje kuda bi je sve odveo njen nepresušni talenat, koji je tek trebalo da se iskaže u punom sjaju i obimu“, dodala je Gojković. Podsetila je i na to da se višestruka nadarenost Nadežde Petrović i njena uključenost u mnoge sfere društvenog života, ogledala i u njenoj borbi za jednakost polova.

Budući da je u svemu što je radila išla korak ispred svog vremena, bila je među začetnicima poštovanja načela rodne ravnopravnosti u Srbiji i regionu. Govoreći o njenim delima, ministarka kulture je rekla da je posmatrajući i tretirajući umetnost kao svetionik, Nadežda i sama postala svetionik plejadi umetničkih, društvenih i humanitarnih sledbenika i poštovalaca.

Podsećajući da su večeras predstavljena njena dela iz muzejskih ustanova iz više gradova Srbije, Gojković je rekla da Ministarstvo kulture daje punu podršku ovakvoj koncepciji izložbe i mogućnosti da publika šire i sistematičnije sagleda opus umetnika.

Ministarstvo kulture

„Pored toga, ovaj pristup organizaciji izložbe jača zainteresovanost za dalje upoznavanje sa autorom, kao i potencijal za stvaranje nove publike. Jer, koliko god mislili da poznajemo velike slikare kao što je Nadežda Petrović, uvek ima prostora za otkrivanje nekog novog kvaliteta i emocije u njenim delima. Između ostalog, i zbog toga je u sazvežđu srpskih umetnika koji su ovenčani međunarodnom slavom“, rekla je Gojković.

Imajući u vidu njenu globalnu prepoznatljivost, Ministarstvo kulture iniciralo je da Unesko uvrsti u svoj zvanični kalendar obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Tim povodom, u sedištu ove organizacije, kao i u Kulturnom centru Srbije u Parizu, ove godine biće upriličene posebne dokumentarne izložbe o njenom stvaralaštvu. Ističući da Ministarstvo kulture posebnu pažnju pridaje očuvanju sećanja na važne istorijske događaje i ličnosti našeg naroda, Gojković je rekla da je ponosna na to što se ovaj veliki jubilej dostojno obeležava i nizom aktivnosti u zemlji.

Ministarstvo kulture

Pored izložbe koja je već otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i večerašnje, koja će svoj put nastaviti u Sloveniji, Banja Luci i Nišu, obeležavanju se priključio i Nadeždin rodni grad – Čačak. Program prve Nacionalne prestonice kulture obuhvatiće konzervaciju i restauraciju bronzane skulpture „Nadežda Petrović“, autora Ivana Meštrovića, kao i premijerno predstavljanje izložbe njenih crteža koji se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije.

„Verujem i da će građanima Čačka i gostima Prestonice kulture Srbije biti interesantno da u Galeriji pod vedrim nebom, na šetalištu pored Gradske plaže kraj Morave, pogledaju dokumentarnu izložbu o svojoj slavnoj sugrađanki.

Čuvajući uspomenu na jednu od naših najvećih umetnika, Ministarstvo kulture, Narodni muzej Srbije i svi drugi muzeji i galerije ovde prisutni, zajedno doprinose jačanju svesti o značaju kulturnog nasleđa. U njemu, posebno i počasno mesto zauzima Nadežda Petrović“, zaključila je Gojković.

(Pančevac/Ministarstvo kulture)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.