TO NISU NEZAVISNI ZEMLJOTRESI VEĆ POSLEDICA KATASTROFE U TURSKOJ Srpski geolog: Ne treba širiti paniku, potresi u Rumuniji i Srbiji su simptom smirivanja tla

15:43

14.02.2023

Podeli vest:

wikipedia

Zemljotresi koji su zatresli karpatsku oblast Oltenije u Rumuniji i zatim se reflektovali na Srbiju samo su odjek anadolske katastrofe, kaže ugledni srpski geolog dr Dragan Milovanović Kene, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

On je u „Novostima“ još 6. februara najavio da će se eksplozija seizmičke energije koja se oslobodila na istočnoanadolskom rasedu proširiti duž celog Alpsko-himalajskog pojasa, na kome se nalazi i Srbija i Rumunija.

– Konsultovao sam se sa kolegama u vezi sa poslednjim potresima u Rumuniji i Srbiji i saglasili smo se da to nisu nezavisni zemljotresi, već posledica katastrofe u Turskoj i Siriji. Kao što smo i ranije najvljivali, zemljotresi sa epicentrom na maloj dubini, kakav se desio na Levantu, oslobađaju ogromnu energiju koja se širi kroz tlo Alpsko-himalajskog pojasa i bilo je samo pitanje gde će se manifestovati.

Već 7. februara treslo se tlo kod Bosfora, na Halkidikiju i Zapadnoj Bugarskoj, zatim na našem ogranku Karpata kod Majdanpeka i Donjeg Milanovca  i na kraju su te vibracije stigle do masiva rumunskih Karpata. Oni su ih delimično prigušili, a delimično odbili prema Srbiji. To je krajnje pojednostavljeno predstavljen proces koji se ovih dana dešavao kao posledica strahovitih tektonskih promena na mestu gde se afrička kontinentalna ploča podvlači pod evroazijsku.

Ne treba širiti paniku, jer je većina stručnjaka saglasna da su potresi u Rumuniji i Srbiji simptom smirivanja tla, ali uvek treba ostaviti i dozu rezerve. Najgore bi bilo da se sada uznemiri tektonski kosinjak iza Karapata, koji je sedamdestih godina prošlog veka izazvao katastrofalne potrese u Rumuniji – kaže prof. Milovanović.

 

(Pančevac/Novosti)

PRVI SNIMCI SNAŽNOG ZEMLJOTRESA U RUMUNIJI Nakon prvog od 5,7 stepeni Rihterove skale usledili su i naknadni potresi FOTO i VIDEO

ČETVRTI ZEMLJOTRES OD JUTROS! Zatresli se Pančevo, Beograd i Vršac! Epicentar u Rumuniji

PONOVO ZEMLJOTRES U KRALJEVU: Epicentar u selu Kovači nedaleko od grada, građani u strahu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.