SOLIDARNOST NA DELU: Spasilački tim Srbije ostaje u Turskoj dokle god bude potrebno! I dalje tragaju za preživelima!

12:05

14.02.2023

Podeli vest:

MUP Srbije

Ministarsto unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će spasilački tim Srbije ostati u Turskoj dokle god bude potrebno.

Spasioci i dalje tragaju za preživelima u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, ali jedan deo spasilačkih timova najavljuje prekid potrage, jer niske temperature gotovo da ne daju šansu za preživljavanje ispod ruševina, dok su neki već prekinuli operaciju spasavanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da će spasilački tim Srbije ostati u Turskoj dokle god bude potrebno.

 

Naš Zigi HEROJ

Službeni pas Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije, “vatrogasac Zigi”, upućen je kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima u Turskoj.
Zigi, star 9 godina, je belgijski ovčar i obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru.
Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.
Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.
Brigu o Zigiju i vodič ovog sužbenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je za svoje podvige dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.
Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga u zemlji i inostranstvu.

 

MUP je naveo da su Tursku već napustile spasilačke ekipe iz Libana, Španije, Slovačke, Mađarske, Jordana, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Švajcarske, Pakistana, kao i deo italijanskog tima.

Takođe, timovi iz Bosne i Hercegovine i Velike Britanije se pakuju i odlaze tokom dana naveo je MUP. Povlačenje spasilačkog tima je danas najavila i Rusija.

Spasilačka grupa „Beli šlemovi“ objavila je da će uskoro završiti potragu za preživelima ispod ruševina na severozapadu Sirije, a Ujedinjene nacije su upozorile da se bliži kraj spasavanja preživelih i da je sada potrebno obezbediti skloništa i hranu žrtvama zemljotresa.

 

SRPSKI OVČAR HEROJ SPASILAC! Zigi nanjušio JOŠ JEDNOG PREŽIVELOG u ruševinama u Turskoj! FOTO

MUP OBJAVIO VAŽNO SAOPŠTENJE: Šta raditi u slučaju zemljotresa FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.