DESETI PAKET SANKCIJA RUSIJI Ursula fon der Lajen najavila uvođenje novih mera 24. februara! Zabrane izvoza u vrednosti većoj od 10 milijardi evra.

13:17

13.02.2023

Podeli vest:

printscreen/yt: European Commission

Evropska unija, najavila je novi, 10. paket sankcija protiv Rusije, koji će uvesti 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, potvrđeno je u Briselu.

Ovaj paket. fokusiraće se na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija. Kako danas piše evropski portal Politiko, predsednica EK Ursula fon der Lajen je, minulog vikenda razgovarala sa ambasadorima EU o planovima Komisije. Ambasadori će se sastati da razgovaraju na ovu temu u sredu 15. februara.

Fon der Lajenova je dodala da će paket uključivati dodatne zabrane izvoza u vrednosti većoj od 10 milijardi evra.

Sprema se nova lista od oko 130 subjekata i ljudi, koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Nemačka i Francuska. To uključuje ruska vojna lica, zvaničnike koje je Rusija postavila na okupirane teritorije u Ukrajini, novinare koji rade za ruske državne medije i propagandu kao što je Raša Tudej, kao i kompanije i pojedince u drugim zemljama koji su povezani sa ruskim ratom ili Vagner grupom, kao što je Iran koji je optužen za prodaju dronova ruskoj vojsci.

Nove finansijske sankcije treba da budu uvedene protiv četiri ruske banke, uključujući najveću rusku privatnu, Alfa banku. Zatim zabrana ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU, kao što su električne mreže ili dobavljači gasa.

Paket uključuje i dodatne zabrane izvoza elektronskih komponenti koje bi Rusija mogla da koristi za proizvodnju oružja, najavljuje Politico i navodi da Brisel planira i da uvrsti na listu brodarsku kompaniju sa sedištem u Dubaiju, za koju se sumnja da je pomogla Rusiji da zaobiđe sankcije za izvoz nafte.

 

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.