spot_img
VESTIPolitika100 DANA RADA VLADE Premijerka Brnabić: Period obeležili projekti i napredak, ali...

100 DANA RADA VLADE Premijerka Brnabić: Period obeležili projekti i napredak, ali i nestabilnost na KiM

Premijerka Ana Brnabić i ministri obeležavaju danas posetom jugu Srbije 100 dana rada Vlade, čije rezultate predstavljaju u Lebanu.

Prisutnima se obratila premijerka Ana Brnabić.

– Drago mi je što sam danas ovde. Moja današnja poruka je da što češće putujemo po Srbiji i poruka ministrima je da što više budemo po terenu i vidimo naš narod. Rad Vlade mogu predstaviti kroz 4 celine: prva je priprema i usvajanje budžeta. Budžet je ono od čega zavisi rast i razvoj života građana Srbije i on je razvojni obzirom na krizu. Drugi je energetika čija se kriza najviše oseća u Evropi, treća je vladavina prava koji se može zaključiti ustavnim reformama juče u Skupštini. Četvrta je stlana nestabilnost i napadi na Srbe na KiM koje je hrabro izneo predsednik Vučić.

Budžet je obezbedio povećanje plata, penzija. Prosečne plate su otprilike izemđu 710 i 720 evra, što je 115% veća nego pre 10 gpodina. Palte su povećane početkom januara u javnom sektoru 12,5% kao i vojsku 25%. Penzije su ukupno povećane 20,8%, prosečna penzija 320 evra. Mnogo bolje ali ne i dovoljno dobro. Danas je predsednik pričao sa penzionerima i njegov cilj je joše veće povećanje penzije. Povećana je i minimalna zarada i nastavljamo razgovore sa sindikatima i poslodavcima i da vidimo kako možemo da obezbedimo da najugroženiji više ne trpe. Takođe, budžet je dalje odredio razvojni kurs tokom 2023. godine. Omogućeno je očuvanje makroekonomske sigurnosti i moja osnovna poruka za mandat ove vlade je stabilnost i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, investicija, dalji rast i borba bez obzira na krize. Imamo stabilnu finansijsku kasu.Otpalćen je dug od 100 milijardi dinara. Ostvarili smo rast manji od planiranog ali svakako rast između 2,3 i 2,5 % i sa ti m je BDP iznosi 60,3 milijarde evra koji je pre 10 godina bio 30 milijardi. Važno je da u prvih sto dana mi smo se trudili da osnovni fokus vlade bude privlačenje investicija. Našli smo dobrog partenra za fabriku stakla u Paraćinu, a to je slovenačka firma Staklarna i to je oko 300 milijardi evra. Imaćemo stakla i za nas i za izvoz. Otvoren je „Vivijan“ američki istraživački centar. decembra je japanska kompanija je bila najveća japanska investicija u Srbiji. Razvojni cenatr IBM u Novom Sadu, predsednik Vučić je otvorio juče hotel u Kraljevskoj banji. Potpisan je ugovor sa farmaceutskim kućama za bio tehnologiju i informatiku.

Završen je pregovor sa MMF-om u iznisu od 2,4 milijarde evra što će nam pomoći za stabilnost i deo će biti usmerne na energetiku i predostrožnost usled poremećaja u Evropi. Nikada veći izvor sredstava za investicije nego ikada. Putevi su sada postali važni za ljude uz plate i penzije. Obilaznica će biti završena do kraja godine u Beogradu, kao i autoput do Požege i Kruševca.

Zima je polako na istoku, mi nismo energetksu krizu osetili. Imamo najjeftiniju električnu energiju i gas i subevnecionisanjem uspeli smo da stabilizujemo energetski sektor. Svega imamo dovoljno i počeli smo sa pripremama za sledeću zimu. Uvećani su naftni derivati. Zaštitili smo najugroženije uredbom i dodatno subvencionisali električnu energiju.

Hvala građanima jer su ove mere dale odlične rezultate zahvaljujući njihovim štednjama.

Vladavina prava – juče smo zahvljujući poodršci skupštine priveli smo kraju reformu pravosuđa i razumem da neki ne razumeju kako se to odražava na građane, ali to će ostati najvažnija tekovina naše vlasti. Imaćemo najviše standarde nezavisnosti pravosuđa i to će imati ogroman uticaj na kvalitet života u Srbiji.

Ovih 100 dana je bilo nažalost obeleženo velikom nestabilnošću i napadima na Srbe na KiM i stalnim incidentima od strane Prištine. To je bilo najteži momenat od 2008. godine i hvala predsedniku što je sve preuzeo na sebe razgovarajući sa predstavnicima međunarodne zajednice. U poređenju sa tim, rad Vlade ne može da se meri. Nestabilnost koju je kreirao Kurti mnogo nam je otežao da imamo vremena i energije za još bolje rezultate. Podsetimo i na zahtev upućen KFORu o povratku vojske Srbije na KiM, ali niko nikada iz međunarodne zajednice neće moći da kaže da nismo iskoristili sva prava. Imali smo 53 napada na Srbe u 100 dana. Radimo sa predsednikom na potpunom implementiranju Briselskog sporazuma. Neću ulaziti dublje u rad Vlade i ministara, pomenuću samo neke primere: ulaganje u obrazovanje (izgradnja vrtića u celoj Srbiji), atek treba otvoriti 11.000 novih mesta u vrtićima. Nove mere prevencije u obrazovanju – istraživači na fakultetima. Omogućen je digitalna akreditacija naučno istraživačkih organizacija i to od 15. februara. Usvojena je strategija za mlade do 2030. , treći ciklus Moja prva plata, započeli smo uvođenje interneta u selima i brz bežični internet do 2025. godine. Obezbedili smo nove vakcine protiv novih sojeva korona virusa, na domovima zdravlja smo završili sve započete radove i nastvljamo sa tim investicijama. Počela je procedura bio medicinske oplodnje potpomugnute iz inostranstva. Započeli smo i Eagrar sistem. podeljeno je 100.000 vučera i najposećenije su Soko i Vrnjačka Banja. Er Srbija je uvela nekoliko direktnih letova do Kine i SAD. Kultura je zahvaljujući projektima dceentralizovana u svim lokalnim samoupravama.

Za dobrovoljno služenje vojske prijavilo se 1612 kandidata što je najbolji rezultat u prethodnih 5 godina. Imamo 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina. Potpisani su brojni ugovori sa mladima koji su preuzeli ključeve kuća na selu. 

Ovo su samo neke od stvari koje smo postigli. Zašto smo danas baš u Lebanu? Zato što moramo da budemo više na terenu, ali i zato što smo naučili da kada ne radi svako ministratsvo za sebe, već zajedno da stvari idu mnogo brže i bolje. Ovde su to ljudi prepoznali. Ovde sam danas da skrenem pažnju na sve projekte koje nas čekaju i građani koji su ovde to prepoznaju. U okviru ove teritorije smo se svi članovi vlade okupili i rešavali svoje delove poslova. To je integralni plan razvoja. Tako smo završili letlju pozornicu u Prokuplju, pešačkih i rekreativne staze, Caričin grad koji je još uveku radovima. Veliki je potencijal u Lebanama, naročito arheološka nalazišta. Ovaj deo Srbije će sinuti i povezatisa okolnim banjama jer je ovo najlepši deo Evrope. Pošao je posle 55 godina prvi autobus preko Radan planine. Nadam se da ćemo se sledeći put videti u Lebanu prilikom renoviranju hotela. Radićemo i dalje na poboljšanju i živela Srbija!

(Pančevac/Novosti)

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

TROFEJ BEOGRADA 2023: Anja Crevar osvojila dve zlatne medalje i overila vizu za SP u Fukuoki VIDEO

Pančevka Anja Crevar osvojila je dve zlatne medalje na međunarodnom plivačkom mitingu "Trofej Beograda 2023". Proglašena je za najuspešniju plivačicu takmičenja. Anja Crevar isplivala je...

MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grad Pančevo dobio je mogućnost izgradnje tri zgrade. One su...

BRESTOVAC SELO KOJE HRABRO IDE NAPRED: Za Spasovdan ovde bilo je baš domaćinski i za svakog po nešto

 Kao i svaki put, žitelji tog simpatičnog naselja proslavili su Spasovdan, koji po verskom kalendaru uvek pada u četvrtak, što im je na neki...

I TO JE PANČEVO: Govore nam šta su norme ponašanja. Koja pravila moraju da se poštuju: najpre bezazlene, dečje,...

Prilagođeni Može se reći da smo prilagođeni. Da takvi budemo, uče nas od početka. Govore nam šta su norme ponašanja. Koja pravila moraju da se poštuju: najpre bezazlene,...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Jazu i Terijerkicu

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...