VREME ISTIČE Ambasador Hil: Srbija treba da pređe završni deo puta na Zapad

22:09

08.02.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Ambasador SAD Krisofer Hil kaže da Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i da ne sumnja u iskrenost njenog rukovodstva, kad jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad.

Kristofer Hil je na godišnjoj generalnoj skupštini Američke privredne komore, rekao da se usuđuje da tvrdi da će EU, najznačajniji geopolitički projekat u poslednih pet vekova, ostati nedovršen dok Srbija i ostale zemlje Zapadog Balkana ne budu potpuno integrisane u političke i privredne strukture Unije.

Ambasador SAD je naglasio da Srbija treba da se odluči da učini ono što je u njenom najboljem interesu. Naglasio je da njegovo uverenje raste da će se Srbija upravo iz tih razloga pridružiti drugima.

„Vreme je da Srbija postane deo te spone slobodnih zemalja“, dodao je Hil.

Američki ambasador je kazao da se Srbija dugo suprotstavlja sankcijama i da su svi razumeli njenu poruku.

„Ističe vreme za pridruživanje sankcijama“

„Ali, mada za sve postoji trenutak i vreme, to vreme sada ističe. Srbija treba da uradi ono što je u interesu Srbije i ne sumnjam u iskrenost njenog rukovodstva, kad to rukovodstvo jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad“, ističe Hil.

Naveo je da je njihovo partnerstvo sa Evropom izgrađeno na zajedničkim vrednostima, koje uključuju posvećenost demokratiji, otvorenim tržištima i političkom i medijskom pluralizmu.

„Evropski projekat je zahtevao vreme i njegov puni potencijal će zahtevati našu stalnu uponost i veliku dozu strpljenja“, kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, pridruživanje Evropskoj uniji ne nudi utočište onima koji traže zadovoljstvo odmah, jer je to dugotrajan proces.

Hil kaže da je nezadovoljstvo deo svakog procesa koji dugo traje. „Ali nezadovoljstvo ne može biti osnova delovanja. Umesto toga, Srbija treba da budno pazi na sopstvene interese, na to da ‘njen moralni kompas uvek pokazuje na Zapad'“, poručio je Hil.

Američki ambasador je naglasio da veruje i ne sumnja da je Srbija na mnogo načina već donela odluku. „Ali, baš kao u poslovnom svetu, još nisu svi obavešteni. Poruka je jasna. Srbija će biti deo Evrope, da pomenem još jednu dimenziju ovoga – atlantskih struktura. To se već dešava. To je samo pitanje tempa i obima“, zaključio je Hil.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.