PAVEL POVOLNI JUHAS, SLIKAR NAIVE OVEKOVEČIĆE 12 PADINSKIH BUNARA: Pamtim 11, a jedan bunar su mi opisali FOTO i VIDEO

18:04

08.02.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Pavel Povoni Juhas, samouki slikar, koji živi i stvara u Padini, član je kovačičke Galerije naivne umetnosti od 2013. godine.

Prve slike na platno je, kako kaže, stavio 1986, a deceniju kasnije predstavio ih je na prvoj samostalnoj izložbi. Bila je to izložba 42 grafike na temu „Dolazak Slovaka u Vojvodinu”. Od tada je imao blizu 40 samostalnih i mnogo grupnih izložbi, a nisu izostajale ni nagrade.

Radovan Đerić

Kako kaže, sklonost ka slikarsvu ispoljio je u ranom detinjstvu:

– Počeo sam kao dete. Mama je svake godine krečila celo dvorište i šupe. U jednoj od šupa deda je imao malu stolarski radnju, gde sam na zidu naslikao komšju koji došao tu da popravi neki točak. Ja sam olovkom na zidu naslikao tog čoveka i ko ga je poznavao odmah ga je mogao prepoznati. Imao sam 8 ili 9 godina i sakrio sam rad da ne vidi taj čovek da sam ga naslikao. Kasnije, mama kad je krečila tu šupu uvek bi rajsnedlama zakačila neki papir, kako bi taj moj rad zaštitila. Godinama ga je čuvala – priseća se Pavel Povolni Juhas.

Radovan Đerić

Inspiracija mu je sve što se dešava u Padini i Kovačici. Slikao je na temu ekologije, Dekade Roma, lovokradica… Očaralo ga je crvenilo paprika, njihova berba i uzgoj, pa se i ona našla na njegovim platnima. Međutim, motivi po kojima je posebno prepoznatljiv i kojima je naduže posvećen su grožđe, vino i vinogradi.

Radovan Đerić

Neki umetnici kažu da je put slikara trnovit, ali Juhas se sa tim ne slaže. Sklonost ka slikarsvu je u genima, kaže on, dodajući da neko jednostavno oseća da na platno treba da iznese ono što mu je u srcu. Slikarstvo je u genima Slovaka, ističe Pavel Povolni Juhas.

– Čim se rode deca Slovaka okružena su carstvom boja. Etno kolevke obojene su u tamno plavo i oslikane tulipanima raznih boja, nošnje Sovakinja su raskošnih boja, sa bogatim vezom, pa čak su oslikane i sobe i tavanice. Zato je toliko slikara na ovom malom prostoru – kaže istaknuti slikar naive.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici

Pavel Pvolni Juhas otkrio nam je da priprema jednu zanimljivu izložbu za ovu godinu, kao i koji će se etno motiv naći na njegovim slikama.

Radim na temi „Padinski bunari”. Ja sam iz Padine, a ona se nalazi na Deliblatskoj peščari. Kod nas je voda na velikoj dubini i imali smo specifične bunare, sa kojih su konji vukli vodu. Padina je imala 12 bunara sa kojih se snabdevalo 6,5  hiljada stanovnika. Naslikao sam devet, ostalo je još tri da naslikam. Jedanaest bunara pamtim, pošto sam i ja nekada sa konjima vukao vodu iz tih bunara, a jednog ne mogu da se setim. Pitao sam starije sugrađane, oni su mi opisali i prema tome ću da naslikam taj dvanaesti – navodi Juhas

Radovan Đerić

Izložba „Padinski bunari” javnosti će biti prikazana krajem ovog leta, u okviru manifestacije „Padinski dani kulture”. Ona će simbolično biti postavljena kraj etno bunara koji je, u ovom mestu, uređen po uzoru na nekadašnje.

Pavel Povolni Juhas za Pančevac je govorio prilikom posete naše ekipe Galeriji naivne umetnosti u Kovačici. Ovaj razgovor možete poslušati nakon trećeg minuta videa ispod.

(Pančevac / Miroslava Cvejin-Galešev / Snimanje i montaža: Radovan Đerić)

Ne propustite:

SLIKE NAIVE KOJE SU PROSLAVILE SRBIJU! Otkud toliko umetnika u Kovačici? Pančevac vas u potrazi za odgovorom vodi u Galeriju naivne umetnosti FOTO i VIDEO

SLIKARKA NAIVE ZUZANA VERESKI: Ako slikate za novac, nikada nećete biti slikar. Ljubav pokreće sve! FOTO i VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.