SOKO OPET USPORAVA: Na delu pruge između Stare i Nove Pazove vozovi idu samo 30 kilometara na sat zbog nove krađe delova

14:13

08.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT video/XSVXNK

Na delu brze pruge između Nove i Stare Pazove, preduzeće Infrastruktura železnice Srbije, ponovo je prinuđeno da uvede lagane vožnje i smanji brzinu putničkih vozova, zbog nove krađe delova kontaktne mreže, saopšteno je danas iz ovog javnog preduzeća.

Umesto 200 kilometara na sat, na ovom delu brze pruge Beograd–Novi Sad, putnički vozovi saobraćaće brzinom od svega 30 kilometara na sat, navedeno je u saopštenju.

Očekuje se da će zbog toga doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada.

Krađa delova kontaktne mreže otkrivena je jutros, prilikom redovnog obilaska brze pruge stručnih službi Infrastrukture železnice Srbije i pripadnika MUP-a.

Između Nove Pazove i Stare Pazove ukradeno je ukupno sedam čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabinost zateznog polja kontaktne mreže. Od toga su četiri na kolosecima iznad brze pruge Beograd–Novi Sad, a tri na takozvanim šidskim kolosecima, odnosno na pruzi Beograd–Šid.

Ovakvim krađama, kako je istaknuto, direktno se ugrožavaju životi ljudi i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava železnička imovina, a Infrastrukturi železnice Srbije nanosi ogromna materijalna šteta.

Stručne ekipe Infrastrukture će nakon prolaska poslednjeg voza večeras na brzoj pruzi početi zamenu čvrstih tačaka.

Iz Infrstrukture železnice Srbije podsećaju da su na meti kradljivaca čvrste tačke kontaktne mreže, koje su napravljene od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. Te čvrste tačke su pod naponom od 25.000 volti, ali lopove to ne sprečava da ih kradu iako su pod tako visokim naponom.

Iz Infrastruktura železnica Srbije izvinjavaju se putnicima i korisnicima usluga zbog mogućih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja na brzoj pruzi zbog krađe delova i opreme kontaktne mreže i železničke infrastrukture.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.