ODRŽAN „DAN REANIMACIJE” U MEDICINSKOJ ŠKOLI „STEVICA JOVANOVIĆ”: Brza i pravilna akcija spasava život!

21:00

31.01.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Prošle nedelje je održan „Dan reanimacije” u Medicinskoj školi „Stevica Jovanović”. Pored predstavnika Službe hitne medicinske pomoći Pančevo, edukatori na akciji bili su i predstavnici Crvenog krsta iz Pančeva i Kovina, kao i predstavnici Opšte bolnice Pančevo. Maturanti su na šest punktova učili o pravilnim, svrsishodnim i pravovremenim postupcima s ciljem spasavanja života, prevencije komplikacija, skraćivanja trajanja rehabilitacije itd. Bilo je reči i o protokolima u reanimaciji u različitim situacijama, kao i o prvoj pomoći. Maturanti su bili suočeni sa oživljavanjem odrasle osobe, deteta i bebe tehnikom osnovne životne potpore, reanimacijom uz automatski spoljašnji defibrilator (AED) i pomoću savremene tehnologije.
Prema rečima Milana Lupšića, profesora Medicinske škole u Pančevu, reč je o stručnom edukativnom programu, koji je započet 2018. godine.
– Zbog pandemije kovida 19 nekoliko godina nismo bili u prilici da realizujemo zacrtano. Ova aktivnost predstavlja dodatnu edukaciju za naše učenike, pre svega maturante. Pored naših učenika i nastavnika, predavači su i volonteri Crvenog krsta iz Kovina i Pančeva, kao i predstavnici pančevačke Hitne pomoći. Osnovni cilj „Dana reanimacije” jeste da se maturanti edukuju o novim tehnikama reanimacije, pogotovo zbog toga što je praksa svuda u svetu da se na svake četiri godine one unapređuju. Želimo da osvežimo njihovo znanje i da ga dopunimo stručnim stvarima koje u školi ne mogu da rade – rekao je profesor Lupšić za naš list.
Reanimacija označava skup hitnih mera koje se koriste da bi se osobi koja je doživela zastoj rada srca i/ili zastoj disanja ponovo uspostavile vitalne funkcije. Osnovni cilj je dopremanje dodatnih količina kiseonika mozgu, srcu i ostalim vitalnim organima sve dok se složenijim medicinskim postupcima ne uspostavi adekvatna srčana akcija i spontano disanje. Oko 95 odsto osoba koje su imale iznenadni srčani zastoj ne preživi do dolaska stručne pomoći. Akutni prekid cirkulacije predstavlja veoma dramatično stanje i može se dogoditi svakome od nas na najrazličitijim mestima (u kući, na ulici, na poslu itd.). Brza i pravilna akcija može spasti život, a dosadašnja praksa pokazuje da efektivna reanimacija koju je odmah pružila osoba koja se zadesila na licu mesta udvostručuje šansu za preživljavanje. Vredi znati da nakon tri do pet minuta od nastanka srčanog zastoja nastaje ireverzibilno (nepovratno) oštećenje moždanih ćelija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.