ODRŽAN MEMORIJAL ALEKSANDAR ACA STANKOVIĆ: Po čemu će izviđači pamtiti vikend u Pančevu! Promovisali i novi sajt Roda

13:15

31.01.2023

Podeli vest:

Printscrin/Roda

Gotovo 250 izviđača iz 12 odreda iz cele Srbije i iz Brčkog okupilo se proteklog vikenda, 28. i 29. januara, u Pančevu kako bi učestvovalo na Petom memorijalnom turniru „Aleksandar Aca Stanković”. Ovaj veliki memorijal u znak sećanja na prerano preminulog izviđača tradicionalno organizuje odred izviđača „Crne rode” iz Pančeva.
Takmičarima tokom dvodnevnog nadmetanja svoja vrata širom otvara Osnovna škola „Miroslav Mika Antić” na Strelištu. Tu su deca smeštena, tu spavaju i hrane se i otuda kreću na najrazličitija takmičenja u želji da prikupe što veći broj poena i stignu do nagrada i pehara.

Tako je bilo i ove godine. Memorijal je u subotu ujutru zvanično otvorio Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Na otvaranju su podeljene i zahvalnice svima onima koji su pomogli realizaciju ovog velikog takmičenja, a odmah potom krenuo je najuzbudljiviji – takmičarski deo.
Poletarci i pčelice igrali su igre neobičnih zimskih naziva: „sneškov šal”, „sruši sneška”, „skije”, „napravi grudvu”, ali i „uhvati rodu” i „putni znaci”. Proveravalo se i ocenjivalo još svašta – od poznavanja prve pomoći do kreativnosti i duhovitosti u igri gde je trebalo od dve zadate reči osmisliti što bolji skeč.

Avanture za nezaborav

I dve starije kategorije imale su zanimljive, ali nešto zahtevnije zadatke: da pronađu kontrolne tačke u prirodi, da vežu različite vrste čvorova, da naprave panoramski snimak, napišu pesmu, pokažu kako se snalaze na poligonu spretnosti ili prilikom prelaženja preko kao bajagi minskog polja, te koliko dobro poznaju Morzeovu azbuku i još mnogo toga.
– Iza nas su dva naporna, ali i veoma uzbudljiva dana. Imali smo učesnike iz Bele Crkve, Beograda, Kovačice, Temerina, Subotice, Perleza, Novog Sada i Brčkog, naravno uz domaćine iz Pančeva. Oni su bili raspoređeni u 32 ekipe. Trebaće nam vremena da saberemo sve utiske… Mnogo toga lepog su deca doživela i sigurna sam da će pamtiti ovo druženje u Pančevu kako po dogodovštinama, tako i po novim stvarima koje su naučila i doživela, ali i po novostečenim prijateljstvima – istakla je Lejla Purkar, starešina odreda „Crne rode”.
Pored nje, za organizaciju memorijala bio je zadužen čitav odred, a pre svih: Anđela Goja, načelnica akcije, Dunja Stojanović, zamenica načelnice, Mirjana Đurić, starešina akcije, Sara Cvetinović i Nataša Pap Marković, sekretarke aktivnosti, i Andrea Nađ, predsednica takmičarske komisije.

Promovisan i novi sajt „Roda”

Kraj prvog takmičarskog dana obeležila je i promocija novog veb-sajta „Crnih roda” izvidjacipancevo.rs, koji je pokrenut zahvaljujući finansijskoj podršci Grada Pančeva na konkursu iz oblasti ekologije pod nazivom „Eko-sajt – eko-bašta”.
Na ovom sajtu ubuduće možete pratiti sve novosti koje se tiču ovog odreda, a tamo ćete pronaći i obilje drugog zanimljivog sadržaja. Između ostalog, čekaju vas originalna bojanka i lekcije o vezivanju čvorova.

CEO TEKST MOŽETE PROČITATI U NOVOM BROJU NEDELJNIKA „PANČEVAC“ KOJI ĆE SE U PETAK NAĆI NA SVIM KIOSCIMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.