SUDBINA DRŽAVNE MATURE: Biće je, a možda i neće!? Fakulteti traže prijemne ispite!

20:59

31.01.2023

Podeli vest:

Učenici trećeg razreda srednje škole imaju još godinu i po dana do polaganja državne mature, a od broja bodova prikupljenih na njoj zavisi da li će im biti otvorena vrata željenog fakulteta. Mada, još uvek nije jasno da li će im samo ona biti dovoljna za upis, jer do danas nije jasno definisano pod kojim uslovima će se upisivati na fakultete. Ministarstvo prosvete je obećavalo da će sve informacije đaci imati na početku ove školske godine, budući da su po Zakonu o visokom obrazovanju visokoškolske ustanove bile obavezne da do 31. avgusta utvrde koji se ispiti sa opšte, stručne i umetničke mature vrednuju prilikom upisa na studije i kriterijume na osnovu kojih se obavljaju klasifikacija i izbor kandidata. Međutim, odgovora još nema.
Da podsetimo, projekat državne mature, koji je Evropska unija finansirala s 3,7 miliona evra, a čiji je cilj bio da pomogne obrazovnom sistemu Srbije da pripremi, isproba i sprovede završne ispite u srednjem obrazovanju, uskoro se završava, ali stiče se utisak da sve stoji na samom početku.

Dekani ne odustaju

Pojedini članovi akademske zajednice su nakon nedavnog sastanka s ministrom prosvete Brankom Ružićem sve bliže zaključku da će državna matura ponovo biti odložena. Jedan od razloga je taj što Ministarstvo ne samo da nije uspelo da obezbedi saglasnost visokoškolskih ustanova da matura bude ulaznica u visoko obrazovanje već i da ubedi Beogradski univerzitet da odstupi od stava da se tek posle prelaznog perioda od tri do četiri godine i paralelnog sprovođenja mature i prijemnih ispita proceni mogu li se rezultati državne mature vrednovati pri upisu na studije.
Beogradski dekani tvrde da je problem nastao na samom početku realizacije ovog značajnog projekta jer nije postignuta saglasnost. Vredi istaći da Beogradski univerzitet nije protiv mature i da ona može 2024. da se sprovede kao završni ispit na kraju srednje škole, ali problem je u kojoj meri bi se rezultati vrednovali pri upisu na fakultete. Činjenica je da su neki od fakulteta načelno definisali u kom procentu će priznavati maturu i uspeh iz srednje škole, ali većina nije.

Loše rešenje

U javnost je procurela informacija prema kojoj nadležni razmišljaju da se 2024. uvede državna matura koja bi prevashodno imala sertifikacionu funkciju, odnosno bila bi dokaz o završetku srednje škole. To znači da bi đaci koji žele da nastave školovanje u četvrtoj godini morali da se spremaju za dva ozbiljna ispita – i maturski i prijemni. Psiholozi ističu da bi to bila katastrofa – deca bi bila pod velikim stresom jer nisu pripremljena za tako nešto. Zasigurno da bi ovo rešenje razbudilo gnev roditelja i srednjoškolskih profesora, tvrde oni.
U pančevačkim srednjim školama kažu da nemaju nikakve konkretne informacije o državnoj maturi, osim onih s kojima je javnost već upoznata. Ističu da je svojevremeno bilo roditeljskih sastanaka na kojima je bilo reči o novoj maturi, ali da razredne starešine tada nisu znale više detalja, kao što ni sada ne znaju. Zasad je jedino izvesno da će učenici trećeg razreda srednje škole (reč je o školama u četvorogodišnjem trajanju) polagati probnu opštu, stručnu i umetničku maturu u periodu od 31. maja do 2. juna.

***
AF

Ministarski odgovor

Ministar Ružić je u intervjuu „Večernjim novostima” na pitanje ostaje li pri tome da će matura sigurno biti održana 2024. ili postoji mogućnost da se ponovo odloži, rekao da „ostaje samo pri tome da će sa dekanima svih univerziteta u Srbiji obaviti razgovore kako bismo razumeli šta je čiji zadatak u ovom poslu od državnog značaja i u interesu naših učenika”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.