TRENUTNA SITUACIJA U JKP GREJANJE Živković: Sanirana havarija, uskoro obnovljivi izvori energije! Nemamo uticaj na cenu gasa i količinu njegove isporuke!

08:38

30.01.2023

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Svake grejne sezone dešavaju se havarije koje izazivaju poremećaj u isporuci toplotne energije: prvi put ove godine, u toku protekle nedelje, dogodilo se da je zbog kvara ventila na magistralnom vrelovodu u Ulici Stevana Šupljikca došlo do prekida isporuke. Predrag Živković, direktor JKP-a „Grejanje”, kaže da je blagovremenom intervencijom i angažovanjem svih zaposlenih za manje od 24 sata ta havarija sanirana, pa je toplana „Kotež” mogla da nastavi rad.
Prema njegovim rečima, s obzirom na starost vrelovodne strukture, nije realno očekivati da se ovakve stvari ne dešavaju. Iz tog razloga sa završetkom grejne sezone radi se rekonstrukcija onih segmenata toplovoda na kojima su bile havarije ili su dotrajali.

Zamena trasa

Ukupna dužina toplovodne mreže u Pančevu iznosi oko 72 kilometra. Živković dodaje:
– S obzirom na to da gubici na mreži značajno doprinose troškovima proizvodnje i isporuke toplotne energije, planirano je da se u srednjoročnom periodu krene sa zamenom onih trasa gde su rezultati najlošiji. U pitanju su investicije veće vrednosti, tako da ćemo morati kreditno da se zadužimo ukoliko imamo opravdanu cost benefit analizu.
Pitanje koje je aktuelno od početka grejne sezone jeste cena gasa i količina njegove isporuke.
– Nažalost, to je jedna od stvari na koje preduzeće nema apsolutno nikakvog uticaja. Zasad nema najava da će biti restrikcija iako se može očekivati da će cena gasa paralelno da raste s cenom struje. Prema najavama koje imamo, očekuje nas povećanje cene gasa ovog meseca, zatim u maju i krajem tekuće godine za po 11 odsto. Sve u svemu, i dalje je tržište nestabilno u poređenju s prošlim godinama, tako da nam ostaje da pratimo situaciju i da se blagovremeno prilagođavamo – objašnjava prvi čovek javnog komunalnog preduzeća.
Odlukom Skupštine grada Pančeva cene su za korisnike usluga JKP-a „Grejanje” korigovane za devet odsto u ovoj grejnoj sezoni. Živković naglašava sledeće:
– Imajući u vidu da je cena gasa u porastu od jula prošle godine, nadamo se da će ova projekcija povećanja biti dovoljna kako bi preduzeće nesmetano funkcionisalo i privelo grejnu sezonu kraju bez većih problema. Po završetku grejne sezone sumiraćemo rezultate i potrebe do kraja godine i u saradnji s lokalnom samoupravom doneti odluku o tome kako će se cene kretati. Gas učestvuje sa skoro 70 odsto u ukupnim troškovima i njegova cena u velikoj meri diktira dalju politiku cena preduzeća.

Projekti za budućnost

Na protekloj sednici Skupštine grada usvojena je odluka da se krene u proces javno-privatnog partnerstva u oblasti proizvodnje geotermalne energije.
– Radi se o obnovljivim izvorima energije. Završetkom projekta obe naše toplane dobiće energiju čija je proizvodnja ekološki čistija i po ceni koja je povoljnija nego sadašnjim načinom proizvodnje. Naglasio bih važnost i drugog projekta, a to je projekat energetske efikasnosti stambenih objekata koji su na sistemu centralnog grejanja. Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedili su kreditnu liniju i uz grantove u iznosu od 40 odsto Grad Pančevo će pokušati da maksimalno iskoristi šansu koja nam se pruža. Imamo u sistemu priličan broj zgrada čija je specifična potrošnja daleko iznad proseka i gde se u velikoj meri rasipa energija. Smanjenjem specifične potrošnje u srednjem roku napravila bi se win-win situacija u odnosu korisnici – JKP „Grejanje” – podvlači Živković.


Na budući razvoj sistema daljinskog grejanja svakako utiče i to što su predstavnici građana u lokalnom parlamentu krajem prošle godine doneli odluku o izmeni odluke o komunalnom opremanju.
– Kao i za druga javna komunalna preduzeća, tako i za JKP „Grejanje” od sada važi da svako ko ulaže u javnu infrastrukturu, odnosno u proširenje toplovodne mreže, može da računa na odbijanje doprinosa za komunalno opremanje u visini cene nove mreže. Na taj način JKP „Grejanje” i Grad Pančevo aktivno podstiču investitore da nove objekte priključe na daljinski sistem grejanja. Trenutna instalirana snaga u toplanama iznosi oko 120 MW, što znači da postoji prostor za još nekoliko stotina hiljada kvadrata da se priključe na mrežu. Gotovo svakodnevno održavamo sastanke sa svim zainteresovanim stranama, posebno s projektantima, kako bismo im argumentovano prezentovali prednosti sistema daljinskog grejanja u odnosu na druge sisteme – naglašava direktor JKP-a „Grejanje” Predrag Živković.

On je na kraju razgovora izrazio nadu da će preduzeće već u toku ove godine imati daleko više ovakvih zahteva, s obzirom na zainteresovanost i aktivnost na promociji ovog sistema grejanja. Poželeo je da i ovim putem apeluje na sve zainteresovane investitore da posete JKP „Grejanje” kako bi dobili što više informacija u vezi s pogodnostima.
S. Trajković

IZ JKP „GREJANJE“ ZA PANČEVAC: Kvar je otklonjen, topli radijatori biće za sat do dva

DIREKTOR JKP GREJANJE PREDRAG ŽIVKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA PANČEVAC: Pančevo neće osetiti nestašicu energenata, sve i da je bude

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.