LEPE VESTI ZA GRAĐANE: Do pada cena moglo bi da dođe uskoro, ekonomista otkriva uz koji USLOV

20:28

26.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

Ne tako lepe vesti stižu za građane koji otplaćuju kredite. Evropska centralna banka podići će kamatnu stopu za nedelju dana. To je ocena većine ekonomista na Rojtersovoj anketi.

Podizanje kamata bi zahvatilo i Srbiju. Ipak, u našoj javnosti se mogu čuti lepe vesti kada je reč o inflaciji. U poslednja dva meseca prošle godine inflacija u Srbiji bila je identična, a iznosila je oko 15 posto.

Hoće li doći do pojeftinjenja ili su poskupljenja tek pred nama, obelodanio je dr Mihajlo Rabrenović, ekonomista.

Godina koja je za nama vrlo je složena u društveno-političkom i vojno-bezbednosnom smislu. Problemi tog karaktera prelivaju se i na ekonomsko stanje u celom svetu. Pre svega, trebalo bi napomenuti da su isprekidani lanci snabdevanja još od kovida, zatim imamo poskupljenje energenata i hrane. Doduše, naše državno rukovodstvo i nadležni organi, uključujući i ministarstvo finansija i Narodnu banku Srbije, blagovremeno su preduzimali potrebne mere. U drugoj polovini ove godine trebalo bi doći do stabilizacije, naravno, ukoliko ne izbiju novi problemi u Evropi – rekao je ekonomista.

Nakon toga, osvrnuo se na priču o kreditima, za koje se najavljuje povaćanje kamatne stope za narednu nedelju.

– Trebalo bi razmotriti da li je povoljan trenutak za uzimanje kredita kad je reč o stambenom prostoru. Jednostavno bi trebalo biti strpljiv. Doduše, ukoliko postoji dobra poslovna ideja koja iziskuje malo veći novac, uvek je dobra prilika za to. Čini mi se da je naša država preuzela u kontinuitetu sve mere da se pokaže kao dobra poslovna destinacija.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.