OVA BG ŠKOLA SKROZ ZABRANILA MOBILNE TELEFONE I PAMETNE SATOVE: Evo kako je prošao prvi dan

13:22

24.01.2023

Podeli vest:

pixeles

Upotreba mobilnih telefona u školama je poslednjih meseci bila česta tema nakon serije vršnjačkog nasilja i neprimerenog vladanja pojedinih učenika, zbog čega je jedan od predloga bio da se u školama širom Srbije zabrani njihovo korišćenje. Međutim, Radna grupa za prevenciju nasilja nije usvojila zabranu već je školama preporučila da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave. To je upravo i učinila Osnovna škola „Ratko Mitrović“ u Beogradu koja je drugo polugodište započela sa značajnom novinom – u potpunosti je zabranila upotrebu mobilnih telefona i pametnih satova u školi.

Više škola širom Srbije od početka školske godine uvelo je zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave. Mnoge već imaju pravilo po kome se uređaji odlažu u kutije na stolu nastavnika, posebne boksove ili ormariće.

Osim nekoliko škola koje su to učinile u Prokuplju, Požarevcu i kod Vršca, i Osnovna škola „Kizur Ištvan“ u Subotici ima na snazi ovu zabranu. Isto je uradila i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Bajmoku u kojoj je Savet roditelja gotovo jednoglasno podržao ovu odluku, pa učenici predaju nastavnicima svoje uređaje još na prvom času.

Telefoni se, tako, odlažu i zaključavaju u ormarićima koji su pokriveni kamerama, a učenicima se telefoni vraćaju na zadnjem času. A ako se neki učenik ogluši o ovo pravilo, ako mu nastavnik pronađe telefon, biće mu oduzet i stavljen u ormarić, a on će morati da snosi sankcije prema disciplinskom pravilniku.

Direktorka Osnovne škole „Ratko Mitrović“ Svetlana Milutinović za Nova.rs priča kako je protekao prvi dan u školi bez mobilnih telefona i pametnih satova.

„Prvi dan je prošao fantastično, nije dete nije izašlo sa mobilnim telefonom za vreme velikog odmora u školsko dvorište, kolege kažu da niko nema nijedan problem, niti deca o tome pričaju“, kaže direktorka.

Prema njenim rečima, presudno za donošenje ove odluke bilo je prvo polugodište kada su odeljenski nastavnici primetili veliku ekspanziju upotrebe mobilnih telefona i na časovima i na odmorima.

To je veliki problem jer deca nekontolisano upotrebljavaju mobilni telefon i pametne satove, posebno mala deca od prvog do četvrtog razreda, telefoniraju sa roditeljima kad odu u toalet, nema ih da se vrate na čas, zovu ih kad god naiđu na neki problem. Uopšte nisu naučeni da se obrate učitelju i da reše problem. Naravno, govorim o pojedinačnim slučajevima. Većina dece je, ipak, naučena na pravila ponašanja u školi da ih poštuju. Kada je odmor, deca ne komuniciraju, ne druže se, svi gledaju u ekran, neovlašćeno snimaju drugu decu i tu nastaje digitalno nasilje. Naš cilj je da se to svede na nula i da nemamo takvih problema, nego da se vratimo dvadeset godina unazad“.

(Pančevac/Nova)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.