NINOVA NAGRADA DANICI VUKIĆEVIĆ: „Unutrašnje more” predstavlja hologram autorkine duše

21:37

23.01.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube

Nagrađena autorka je rekla da se knjiga „Unutrašnje more” nije desila odjednom, ali da je za nju bila izvor čiste radosti i da predstavlja hologram njene duše.

Danica Vukićević, autorka knjige „Unutrašnje more” (u izdanju „Nojzaca”), dobitnica je Ninove nagrade kritike za najbolji roman objavljen u 2022. godini na srpskom jeziku. Danica Vukićević naša je poznata i nagrađivana pesnikinja kojoj je ovo i prvi roman, iako je do sada pisala kraću prozu. Ovu odluku doneo je žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik, koji je bio sprečen da prisustvuje jučerašnjem proglašenju), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, na završnoj sednici održanoj juče i saopštio je odmah zatim novinarima u beogradskom hotelu „Moskva”.

Za nagrađeni roman glasali su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, dok je za roman „Koljka i Sašenjka” Uglješe Šajtinca, u izdanju „Arhipelaga”, glasala Marija Nenezić, a za roman „Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića, u izdanju „Fabrike knjiga”, glasao je Teofil Pančić.

U najužem izboru su još bili i romani „Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića, u izdanju „Lagune”, „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević, u izdanju „Buke”, i „Klara, Klarisa” Marijane Čanak, u izdanju „Bulevar buksa”.

Roman Danice Vukićević „Unutrašnje more”, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije, od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta – obrazloženje je žirija koje je pročitala Marija Nenezić, koja je dodala i to da je ovako raznolik način glasanja dobar, jer nije jednoobrazan i da odražava presek razvojnih tendencija savremenog romana.

– Sve više pesnika piše romane. Na prvi pogled to je neobično, ali ova ulaznica u svet romana donosi široki zahvat slike sveta. Posebno roman Uglješe Šajtinca, kratak i stilski besprekoran kao priča o životu i smrti, prati globalni fenomen autofikcije, gde je umetnost upravo u tome što se ono lično uzdiže do univerzalnosti – dodala je Marija Nenezić.

Žarka Svirčev, povodom nagrađene knjige Danice Vukićević, istakla je da se ovde pomenuta celovita vizija sveta očituje upravo kroz fragmentarnost, pokazujući transformativnu moć fragmenta, njegovu povezujuću snagu, i jedan čujan i autentičan ženski glas, veseo, ironičan i anksiozan.

Milena Đorđijević je ukazala na fenomen pesnika koji se okreću prozi, kao i transformacije romana i procese njegove negacije koji dovode do njegove pune afirmacije, pred kojim teorija kao da je kapitulirala. Đorđijević je zapazila i jezičko-stilsko umeće Danice Vukićević da rasuti romaneskni svet veže u celinu, kroz veliku i složenu temu o nepotkupljivoj ljudskoj duši koja se ne daje „u zamenu za kikiriki”.

Goran Korunović izdvojio je širok prozni zahvat „Unutrašnjeg mora” od pojedinačnih, zatim, društveno-političkih i metafizičkih tema, upravo kroz radikalan i inventivan način pisanja autorke.

Uzbuđena i zahvalna dobitnica ovog prestižnog priznanja Danica Vukićević zahvalila je na podršci žirija i istakla da piše i objavljuje 30 godina, da je tokom tog vremena pisala i priče i da se ova knjiga nije desila odjednom, ali da je za nju bila izvor čiste radosti, da predstavlja hologram njene duše, ali i da ima zaseban život.

(Pančevac/Politika)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.